metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
lucek ~lucek (Gość)08.02.2010 08:28

Poniżej znajdziecie Państwo przykłady samorządów, które jednak wybudowały biblioteki za znacznie mniejsze pieniądze. Wystarczy w sieci poszukać i okazuje się, że można... ale nie w Piotrkowie zarządzanym przez nieudaczników.
W Jaworznie wybudowano bibliotekę, koszt budowy biblioteki wyniósł ok. 20 mln zł, w tym 17,5 mln zł koszt budowy budynku wraz z wyposażeniem. Na realizację inwestycji miasto uzyskało dotację w Unii Europejskiej w wysokości ok. 13 mln zł, co stanowi 75% wartości inwestycji.
W Chrzanowie powstanie w 2011 r Miejska Biblioteka Publiczna. Budowa możliwa jest dzięki dotacji unijnej, którą miasto otrzymało z Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego. Całkowity koszt inwestycji wynosi 15 600 000 zł, dofinansowanie z Unii Europejskiej wynosi 11 470 033 zł.
W Gorzowie Wielkopolskim wybudowano bibliotekę, koszt inwestycji obliczono na nie więcej niż 24 mln zł. W części budowę sfinansuje Urząd Marszałkowski - 5 mln, 5 mln da Ministerstwo Kultury, a pozostałe 14 mln zł pochodzi ze ZPORR. W budynku znajdzie się miejsce na kilka czytelni, galerię i salę konferencyjną, biblioteka będzie miała w sumie ponad 9 tys. m kw powierzchni.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego zakończyła budowę Biblioteki Głównej im. Władysława Grabskiego. Budynek został wyposażony w nowoczesny system informatyczny ewidencji i wypożyczania książek. Łączny koszt budowy nowych budynków wyniósł ponad  24 mln zł . Powierzchnia użytkowa całego obiektu wynosi ponad  9 tys. m2 , a kubatura blisko 46 tys. m3.  Obiekt przystosowany jest dla osób niepełnosprawnych.

00

k-way ~k-way (Gość)08.02.2010 08:06

W tym mieście sprawdziłby się tylko kandydat bezpartyjny, ktoś spoza tego układu. Co wybory ci sami kandydaci, te same obietnice, psioczenie na drugą stronę i wdzięczne hasła na ustach każdego z polityków. Dlatego, że nie ma nikogo komu mógłbym zaufać, oddaje w wyborach głos nieważny, to lepsze niż siedzieć w domu i "pier****ć" wybory.

00

zet ~zet (Gość)08.02.2010 08:33

ja jestem młody ale chyba zaufam zycoiwemu doswiadczeniu pana Dziemdziory.

00

erwinek ~erwinek (Gość)08.02.2010 09:57

Panie Tomaszu a może należy zawiadomić prokuraturę o popełnieniu przestępstwa NIEGOSPODARNOŚCI

00

bumbum ~bumbum (Gość)08.02.2010 10:05

forowicze, mniej podjarywania sie, tylko do konkretów. Prezio przydałby sie madry i inteligentny, ale z tych co startuja - cienko jest, ale tych co proponują jest porażka (byle nie klan Sokalskich)

00

zen ~zen (Gość)08.02.2010 19:26

Pan Tomasz Stachaczyk próbuje obniżyć szanse obecnego prezydenta na reelekcję. Od początku kadencji Chojniaka spadło dofinansowanie dla radia strefa.fm

00

zet ~zet (Gość)09.02.2010 08:42

"zen" napisał(a):
próbuje obniżyć szanse obecnego prezydenta na reelekcję.

i mam nadzieje ze mu sie uda obnizyc te szanse do zera.

00

romo ~romo (Gość)10.02.2010 12:11

Panie Tomku nie szkoda to wysiłku na walkę z prezydentem ? Niech pan coś sam zrobi dla miasta a nie tylko krytyka i walenie w tego Chojniaka. Może jak by na pana ktoś zagłosował to dałby pan spokój.

00

ja ~ja (Gość)10.02.2010 20:10

Jeśli prezydent marnuje milion z budźetu swojego miasta to trzeba o tym krzyczeć, a nie tylko mówić. Jeśli jakieś oszołomy akceptują takie działania swoich władz to niech się porządnie zastanowią!

00

lukch ~lukch (Gość)12.02.2010 16:12

Ciekawe, że pod głosami poparcia dla Chojniaka nikt się stałym nickiem nie podpisuje :-)

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat