metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
tutaj tutajranga22.07.2014 15:34

Fajna prowokacja. Wisły już się nie reguluje?

40

Al Bundy ~Al Bundy (Gość)22.07.2014 17:16

"tutaj" napisał(a):
Fajna prowokacja. Wisły już się nie reguluje?

Im więcej nieistotnych informacji w mediach, tym większa szansa, że ludziom braknie czasu na dotarcie do tych, których ukrycie jest władzy na rękę.

"P51" napisał(a):
Sam jestem byłym sceptykiem , a od niedawna właścicielem małego pieska. I to dla jego bezpieczeństwa wolę prowadzić go na spacer na szmycy.

Gdy miałem psa miałem podobnie. Spuszczałem go tylko tam, gdzie miałem pewność, że bezpiecznie pobiega. Twoje słowa potwierdzają to, co każdy rozsądny wie: jeśli właściciel jest odpowiedzialny, to powinno mu się zostawić decyzję kiedy pies może iść luzem, bo on sam zna najlepiej własnego psa. Jak ktoś sam psa nigdy nie miał (czyli nie zna mentalności tych zwierząt), to w każdym psie widzi potencjalne zagrożenie. A to tak nie działa. Dla niektórych zabrzmi to dziwnie, ale psy są bardziej przewidywalne od ludzi. Znam i psy i ludzi, więc wiem, co piszę...
Na ulicy spotykałem też dzieci, które powinno się prowadzić na smyczy, bo swoim zachowaniem stwarzały zagrożenie zarówno dla siebie jak i innych. Tak, tak, zdarzają się takie dzieci... Niemniej będę obstawał przy zdaniu, że za dziecko odpowiedzialność ponosi rodzic, a za psa właściciel. Ludzie nie powinni domagać się, aby państwo prewencyjnie wprowadzało zakazy i nakazy w kwestiach, w których sami mogą sobie poradzić. Bo finalnie zawsze obraca się to przeciwko nim...

23

tutaj tutajranga22.07.2014 19:27

Posłuchaj mnie, Al.
To znaczy: wysłuchaj.
To znaczy: wyczytaj.
Gotowy?
Pies jest zwierzęciem dzikim. Udomowionym. Stadnym. Ma we łbie zakodowane, żeby bronić swojego stada, cokolwiek to znaczy.
Stado może się składać z człowieka, kota, jaskółki i myszy. I psa. Wszyscy żyją w zgodzie, bo jest to stado. Popierdolone ("Epoka lodowcowa"), ale - stado.
Z racji tego, że to człowiek jest żywicielem, jest przywódcą stada.
Jeżeli prowadzonemu przez przywódcę psu zaświta w łepetynie, że alfa jest zagrożony, rzuci się na domniemanego napastnika w domniemanej obronie.
Żeby tego uniknąć, prowadza się psy w kagańcach.
Recht?

61

tw ~tw (Gość)22.07.2014 20:04

Zgadzam się z użytkownikiem tutaj. Ale pies to nie człowiek - pies psu nie równy.
Ratlerek czy york nic nikomu nie zrobi - trochę poszczeka i zacznie biegać koło takiej osoby.
Problem jest z dużymi psami, które rzeczywiście mogą zrobić krzywdę.

21

tutaj tutajranga22.07.2014 20:15

Dlatego należy psy zaopatrywać w kagańce. Nie wyobrażam sobie sytuacji, kiedy się rozpatruje sprawę, który to pies jest niebezpieczny, a który nie jest.
To znaczy: ja sobie bardzo dobrze to wyobrażam i w tym ustępie jestem bliska samobójstwa.

31

P51 ~P51 (Gość)22.07.2014 22:46

"Lesina23" napisał(a):
i tyle w temacie

Nawet nie wiesz jak wiele mówi mi to stwierdzenie ;->

10

Zadowolony z życia ~Zadowolony z życia (Gość)23.07.2014 00:46

Ja prowadzam psa zawsze! bez smyczy, a kagańca nie ma w ogóle. To duży pies. Jest zawsze pod moją kontrolą i nie obchodzą mnie obawy innych, którzy "profilaktycznie" chcą kagańców i smyczy dla psów. Mam ich w poważaniu. A wiecie dlaczego? Powiem Wam: powiedział mi to mój pies! Poinformował mnie, że wszystkie psy na świecie stwierdziły, że mają takie samo prawo do mieszkania na ziemi jak np. ludzie. Psy potępiły ludzką tendencję do betonowania chodników - beton ściera przecież poduszki łap!!! No i żadnym razem psy nie godzą się na kagańce dla wszystkich psów, bo ludziom się tak podoba. Wyszczekały ten pomysł wielokrotnie. Mój pies jest mi bliższy niż np. funkcjonariusze policji czy straży miejskiej, więc zgadzam się z jego podejściem, a wszelkie pomysły niedoinformowanych ludzkich "aktywistów" kieruję do prawnika. Nie zapłaciłem jeszcze żadnego mandatu i nie zapłacę. To pewne. Proponuję wszystkim ludziom aby spacerowali z psami. Dla zdrowia. Oczywiście psy dobrze wychowane robią kupy jedynie w określonych miejscach (no czasem, bardzo rzadko im się zdarzy gdzie indziej). Ludzie też nie są święci, prawda? Szkodzą zdecydowanie bardziej niż psy. I ludzie są bardziej agresywni!!! Strach pomyśleć co by się działo, gdyby ludzie mieli takie zęby jak psy:-)))

24

miki ~miki (Gość)23.07.2014 10:38

Ludzie, jak świat światem ten co kocha psy to jego zdaniem wszyscy powinni kochać.Nieważne , że są osoby że się boją.Że zostały pogryzione, uraz zostaje do końca życia.Ja szybciej zobaczę psa niż człowieka.Kaganiec , smycz dla psa to bezpieczeństwo dla otoczenia.Tyle jest pogryzionych osób, można zapobiegać temu...ale to nie trafia do właścicieli...oni jak GŁAZ!!!! i swoje..pieski na wolność niech biegają i sr..ą i gryzą bo im wolno, prawo jest, bo "Pan" poseł chce się wykazać, żeby go jeszcze wybrać na następne wybory.

21

teakt ~teakt (Gość)23.07.2014 11:37

"Zadowolony-z-zycia" napisał(a):
Ja prowadzam psa zawsze! bez smyczy, a kagańca nie ma w ogóle. To duży pies. Jest zawsze pod moją kontrolą i nie obchodzą mnie obawy innych, którzy "profilaktycznie" chcą kagańców i smyczy dla psów. Mam ich w poważaniu. A wiecie dlaczego? Powiem Wam: powiedział mi to mój pies! Poinformował mnie, że wszystkie psy na świecie stwierdziły, że mają takie samo prawo do mieszkania na ziemi jak np. ludzie. Psy potępiły ludzką tendencję do betonowania chodników - beton ściera przecież poduszki łap!!! No i żadnym razem psy nie godzą się na kagańce dla wszystkich psów, bo ludziom się tak podoba. Wyszczekały ten pomysł wielokrotnie. Mój pies jest mi bliższy niż np. funkcjonariusze policji czy straży miejskiej, więc zgadzam się z jego podejściem, a wszelkie pomysły niedoinformowanych ludzkich "aktywistów" kieruję do prawnika. Nie zapłaciłem jeszcze żadnego mandatu i nie zapłacę. To pewne. Proponuję wszystkim ludziom aby spacerowali z psami. Dla zdrowia. Oczywiście psy dobrze wychowane robią kupy jedynie w określonych miejscach (no czasem, bardzo rzadko im się zdarzy gdzie indziej). Ludzie też nie są święci, prawda? Szkodzą zdecydowanie bardziej niż psy. I ludzie są bardziej agresywni!!! Strach pomyśleć co by się działo, gdyby ludzie mieli takie zęby jak psy:-))) Ukryj

42

teakt ~teakt (Gość)23.07.2014 11:38

"Zadowolony-z-zycia" napisał(a):

Podejrzewam cię przynajmniej o bezmyślność...

12

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat