fikcja dla naiwnych
Miasta partnerskie są chlubą lokalnej władzy. Ale w gruncie rzeczy jest to pic na wodę fotomontaż. Proszę wymienić korzyści jakie Piotrków odnosi z partnerstwa z tymi wszystkimi zaprzyjaźnionymi niby miastami. Jeżeli dane miasto wytwarza jakieś towary, to wymiana powinna zaprocentować dla jego mieszkańców nowymi rynkami zbytu w mieście, z którym zawiera sojusz partnerski. Inaczej to zwykła propagandowa fikcja, do tego mało literacka. A gdzie ta wymiana kulturalna? Nijak nie przekłada się to na wzrost wymiany handlowej, na nowe miejsca pracy związane z zagranicznymi inwestorami. Dlaczego? A co możemy tym partnerom w zamian zaproponować? Z czego Piotrków niby słynie? Jakie ma osiągnięcia, nie mylić z propagandą sukcesu? Byle jakie. Może tylko poza fajnymi wyjazdami połowy urzędników za friko. Niektórzy się nieźle bawią, jedzą i zwiedzają nie za swoje pieniądze. Ja jak chciałam zwiedzić Pragę, to musiałam sobie wykupić nietanią wycieczkę. To samo w Bełchatowie. Porobili miasta partnerskie, aby delegacje danych miast pod przewodnictwem prezydenta jeździły sobie na balangi.
W Piotrkowie ta cała współpraca istnieje tylko na papierze. Nawet nie ma sensu wypowiadania takich umów. One nas do niczego nie obligują, pic na wodę fotomontaż.
Słucham, jaką korzyść z tej "wymiany", z tego "partnerstwa" odnosi przeciętny Kowalski z Piotrkowa? Żadnej realnej korzyści nie odnosi.
Jedyny real to gustowne tablice przy wylotowych drogach z nazwami przyjacielskich miast. Jak i ta cała ostatnia konferencja miast partnerskich. Pojedli, popili, tu i tam ich obwieźli, delegacje zwrócone i do swoich krajów rozjechali się po wypoczynku, rozrywce i wycieczce darmowej do Polski. Śmiechu warte, a napinka straszliwa.
Racja, jak mój ojciec pociągiem przyjaźni do ZSRR się bujał, to samogon aluminiowymi kubkami pili już od granicy, kiedy tylko się gospodarze dosiedli, a gdy pociąg już wesoły wracał do kraju, to każdy wiózł złoto, tylko przez dobre wychowanie nie wspomnę, gdzie ukryte. Teraz jest to samo, ale z tą różnicą, że w ładniejszym papierku owinięte.
http://piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl/serwisy/8024/1121653,bez-sciemniania-przepraszamy-za-usterki,id,t.html
Organizatorzy tej konferencji nawet nie potrafią prawidłowo powiesić flag, zgodnie z Protokołem Flagowym:
?
http://www.pl.info.pl/IHW_WWW/index.php?act=view&ktg=32&idt=125
Co robią ci doradcy za 7000 zł miesięcznie?
W całym kraju jest to jedna wielka ściema. Dziwne, że ciemne społeczeństwo tego nie zauważa i daje się kroić cwaniaczkom.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!