Nieżle - takie szkody przy prędkości 50 km na godz.
Szczęście że jakieś dziecko nie wyskoczyło na droge
A skąd wiesz, że przy 50 km/h? Tam jest ograniczenie do 70 km/h, ale prawie wszyscy jadą tamtędy szybciej.
Sugerowałem się terenem zabudowanym.
Po to są ograniczenia by je przestrzegać a nie zap.... ile bozia dała.
Wkurz mnie to ktoś łamie przepis tym, że przekracza prętkość ( można sprawdzić przez ślady hamowania ) i nie jest pociągnięty do odpowiedzialności a ktoś inny za wymuszenie pierwszeństwa ( praktycznie - bo teoretcznie nie ) jest pociągnięty.
Dlaczego teoretycznie nie.
Ponieważ jakby ta Pani jechała przepisowo z odpowiednią prętkością to osoba ze srebnego samochodu spokojnie by przejechała.
W mieście jest do 50km a przez wioski 70km
tartu skąd wiesz jak cala sytuacja wyglądała jak nie rozmawiać ze świadkiem i poszkodowana:)ile ona jechala to nie wyszlo by z drogi hamowania bo tam byly kamienie na drodze i ja po nich powiozlo bo byly slady:)
Mi instruktor na nauce jazdy mówił, że jak są zabudowania to jest teren zabudowany - nie koniecnie muszą być znaki.
Pozaym mówi o tym biała tablica z nazwą miejscowości.
Fakt nie było mnie tam a to co pisze to na podstawie artykuł czysto teoretycznie.
Od prawie 6 lat już nie:
http://www.v10.pl/prawo/Znaki,drogowe,informacyjne,119.html
Co ciekawe, takie tablice stoją jeszcze w wielu miejscach w Polsce, np. w powiecie sieradzkim: . W dodatku tablica ta wygląda na nową.
tego nie wiesz. i nie wiadomo jaką prędkość miało uno
dziwnie cie uczył. w filmie "miś" tez tak sobie teren zabudowany zrobili... z tekturki :)
Dawno dawno temu był przepis, że obszar zabudowany jest jak są bodajże trzy zabudowania nie więcej niż ileś (15) metrów od drogi ale to było w czasach w których powstał "Miś" . Potem przepisy zmieniono i granice obszaru wyznaczały białe tablice z nazwą miejscowości. Tyle, że nie zawsze granice miejscowości pokrywają się z granicą obszaru zabudowanego.
Teraz są oddzielne znaki do oznaczenia granic obszaru zabudowanego i oddzielne z nazwami miejscowości, które i tak najczęściej są ustawiane nawet na jednym słupku. Piotrków ma np błędnie wystawione tablice z nazwą od strony Bełchatowa, wcale nie ma na gierkówce i to i od Warszawy i od Katowic
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!