Dziś by tej tradycji nie przynieśli. Straż leśna by im wybiła z głowy takie fanaberie.
Czasem wyłazi z Ciebie chwalipięta... ;)
Była sobie pewna wdowa, która mieszkała w małym domku razem ze swoimi synami.Pewnego dnia szyszka spadła do ich ogródka i wypuściła korzenie. Ucieszyli się, że będą mogli ubrać choinkę na Boże Narodzenie, jednak szybko zorientowali się, że nie stać ich na dekoracje.Grupa pająków słysząc o ich sytuacji postanowiła udekorować ich drzewko. Zebrały się i splotły swoje sieci, czyniąc choinkę piękną.Kiedy dzieci się obudziły, ujrzały piękną choinkę udekorowaną pajęczą siecią. Kiedy słońce wzeszło, sieć magicznie zmieniła się w złoto. Rodzina wzbogaciła się i już nigdy nie martwiła się brakiem dekoracji na świąteczne drzewko.W hołdzie tej legendzie ludzie zdobią swoje choinki pajęczynami i złotymi lampkami.Choć pająki nie do końca wpisują się w świąteczną atmosferę w naszym rozumieniu, to być może wielu z nas przełamało swoją niechęć do tych stworzeń choć na kilka dni. Szczególnie jeśli ich sieci zmieniałyby się w złoto..
Wystarczy podać link, nie musisz kopiować artykułów z JoeMonstera.
http://joemonster.org/art/30514/Dziwny_zwyczaj_ubierania_choinek_na_Ukrainie_i_jego_pochodzenie
Zaskoczyła mnie ta informacja, a że wydała się nieprawdziwa, postanowiłem podrążyć temat. Dziś moja żona przepytała swoją 96-letnią babcię, mieszkającą przed wojną w Kole i w Polichnie, i dowiedziała się, że przed II wojną światową na podpiotrkowskich wsiach ubierano już choinki. Wygląda więc na to, że historia z przyniesieniem tradycji przez warszawiaków w 1944 r. nie jest prawdziwa.
Szanowne Państwo moderatorstwo:
Ja już prosiłam, żeby mnie kasować hurtem. Jeżeli się zostawia wpis, który mnie obraża
, a kasuje się wpis, który na tę obrazę odpowiada, znaczy to, że na forum w ramach moderatorów siedzi gówniażeria albo szpiedzy. Nie obrażając szpiegów.
Ja też myślę, że informacja podana przez panią etnograf nie jest prawdziwa, jako że posiadam zdjęcie wykonane w moim domu rodzinnym w Piotrkowie, w roku 1942 (a więc robione przed Powstaniem Warszawskim), mojej siostry przy wspaniale udekorowanej przedwojennymi ozdobami olbrzymiej choince. Sądząc po tym zwyczaj ubierania choinki był w tym okresie już dawno znany i kultywowany na terenie Piotrkowa i okolic.
Dajesz biskupom?Jeszćze publicznie się z tym obnosisz.Żenada.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!