[cytat]w okresie od 2011 roku do 2020 tych dni jest 8, to i tak jesteśmy o jeden dzień do przodu, ponieważ święto Trzech Króli wypada w tym czasie oczywiście 9 razy
a ile razy spośród tych 9 wypada w sobotę?
Święto Trzech Króli jest jednym z najstarszych chrześcijańskich świąt Kościoła jest obchodzone od II wieku święto Objawienia Pańskiego, zwane na początku Epifanią. Przyniesiona po mszy św. poświęcona kredą wypisujemy na zewnętrznej stronie drzwi naszego mieszkania K + M + B oznaczające pierwsze imiona Mędrców jest to jakby błogosławieństwo udzielane na Nowy Rok, gdyż owe inicjały można tez odczytać jako: Christus Marnsionem Benedicat - Niech Chrystus błogosławi temu domowi, a przyniesioną mirrą kadzimy nasze mieszkania.
Mędrcy Świata, Monarchowie,
Gdzie śpiesznie dążycie?
Powiedzcież nam, Trzej Królowie!
Mędrcy świata, złość okrutna,
Wieść okropna, wieść to smutna.
Nic monarchów nie odstrasza,
Do urzędu śpieszą,
Nadzieją się cieszą.
Przed urzędem stają społem,
Niosą miastu dary.
Przed wyborcą biją czołem,
Składają ofiary.
Trzykroć szczęśliwi królowie,
Któż wam nie zazdrości?
Cóż my damy, kto nam powie,
Pałając z miłości?
Tak, jak każą nam kapłani,
Damy dar troisty:
Modły, pracę niosąc w dani,
I żar serca czysty.
To kadzidło, mirrę, złoto
Niesiem, niesiem szczerze,
Co dajemy Ci z ochotą,
Od nas przyjm w ofierze.
Mało kto wie, że wprowadzenie tego święta, jako wolnego od pracy jest zasługą odwołanego przed upływem kadencji prezydenta miasta Łodzi Jerzego Kropiwnickiego.
???????
Teraz już wie każdy.
Polecam czytanie tekstu, zanim napiszesz komentarz! Nie tylko tytuł!!
Do Piotra i Sklave
była taka popularna anegdota:
A z czym Wam, poborowy, kojarzy się kolor biały????
A co tak i komu przeszkadza Święto Trzech Króli? Może by tak zlikwidować socjalistyczne święto wszelkich odmian lewicy 1 Maja? To święto zostało wprowadzone na terenach Polski, w 1940 roku, jako wolny dzień od pracy przez wielkich działaczy ruchu robotniczego i socjalistycznego towarzyszy: Adolfa Hitlera i Józefa Dżugaszwillego ps. Stalina. I tak zostało ono po dziś, do czasów niby obalenia komunizmu w Polsce. Moim zdaniem powinny być jeszcze co najmniej cztery dni wolne od pracy, a związane z jedyną, prawdziwą, wiarą katolicką - 2.XI-Dzień Zaduszny czyli prawdziwy Dzień Zmarłych, Wielki Czwartek, Wielki Piątek i drugi dzień Zesłania Ducha Świętego czyli Zielonych Świątek.
Myślałam, że skonam, jak zobaczyłam ten wierszyk i te facjatki króli!
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!