Psa "kategorycznie" nie wolno podczas mrozu zostawić samego w samochodzie z wyłączonym silnikiem. Rozumiem. Ale dlaczego człowieka można, a nawet trzeba? Przepisy zakazują bowiem pracy silnika na postoju.
Jeśli masz jakiekolwiek zwierzątko, to dbaj o nie jak o siebie. Proste.
A jeśli kogoś to przerasta, niech nie trzyma...
Tak naprawdę nic się nie dowiedziałam z tego artykułu.
Np. czym budę wyścielić psu na wsi - słomą czy lepiej sianem.
W sumie to zadnych konkretow,panie doktorze.Może cos wiecej np.o tej wyściólce do budy,diecie itp.
Mój psiak (rasa olbrzymia) idzie do budy spać dopiero jak jest poniżej -5"C. Chociaż ostatniej nocy przy -10 spał poza budą.
Jeśli pies mieszka na zewnątrz, trzeba wiedzieć o kilku sprawach, szczególnie gdy mrozy są większe niż -5"C.
1. Trzeba pamiętać, by budy dla psów były odpowiednio przygotowane zimą. Buda nie musi być super ocieplona, ważne, żeby była w miarę szczelna i sucha. Zimą ważne jest aby wejście do budy było zasłonięte jakąś zasłonką/kurtyną, po to by nie wiało do środka. Jeśli buda jest szczelna i sucha, pies się w niej ogrzeje własnym ciepłem.
2. Małe pieski, lub te z krótką sierścią, bardziej odczuwają mrozy niż te większy i z długą sierścią. Dla nich buda powinna być ocieplona, szczelna. Do ocieplenia można zastosować styropian 2 cm i obić płytą lub deską frezowaną. Chociaż, z doświadczenia wiem, że nie wszystkie psy lubią styropian. Dach budy szczelny, przykryty gontem, blachą itp. Dach nie musi być ocieplany. Dach musi wyraźnie wystawać poza zarys ścian budy, tak by nie podwiewało zbyt mocno i nie padało do środka.
3. Wyściółka budy: zimą koniecznie jest ścielanie budy. Słoma jest bardzo dobra. Jest dobrym izolatorem. Belka słomy na zimę powinna wystarczyć. Pies potrafi się w niej zagrzebać i jest mu ciepło. Ja stosuję 2 materace: piankowy materac od podłogi i drugi materac ze starą kołdrą w środku jako wierzchni.
Warto zadbać o to by buda nie leżała podłogą na ziemi, lecz by stała na nogach. wtedy warto zrobić izolację od podłoża, można włożyć styropian 5-10 cm i uszczelnić deską dookoła.
4. ważne też jest żeby buda nie stała w przeciągach. Lepiej jak stoi w jakimś cichym zakątku. Im bliżej domu, ludzi tym lepiej. Psy są naszymi towarzyszami, lepiej się czują jak są blisko nas, nawet w budzie.
5. co do wyżywienia, Pan Łukasz wypowiedział się wystarczająco. Warto podawać ciepły posiłek. Jeśli pies jest na suchej, można coś ugotować dla niego i podać z suchą karmą. Woda - wiadomo.
6. spacery: tak jak w porze letniej, pies też musi chodzić i biegać zimą. Ja swojemu zapewniam 2-5 km dziennie spacerów. Jeśli pies jest kanapowcem, warto zainwestować w buty dla psa. Psy mieszkające na zewnątrz, raczej nie potrzebują takich luksów. Można smarować łapy wazeliną przed spacerami. Psom o dłuższej sierści i tak będą robiły się śniegowe kulki na łapach, które trzeba im pomagać usuwać.
Psy też lubią zimę, trzeba tylko im pomóc i zapewnić dobre warunki do zimowania.
Pozdrawiam
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!