Aj ludzie ludzie, wystarczy się troszkę zainteresować w temacie a nie wypisywać bzdury (czyt. to co mi leży na języku).
Co do renowacji kościołów, to kuria ma niewiele. Tym powinien się zająć proboszcz, który organizuje środki z funduszy UE. W całej archidiecezji jest pełno takich kościołów jak piotrkowska "fara" więc kuria nie ma na tyle środków, żeby fundować remont kościołów, bo to naprawdę kosmiczne pieniadze, a kuria musi też z czego żyć.
Co do nowego kościoła. Jego budowa będzie się rozwlekała przez lata i tak naprawdę to nie na miejscu jest gadanie "i powstaje inwestycja priorytetowa". Inwestycja dla kogo? Z tego co mi wiadomo, to ksiądz musi załatwić sobie wszystko sam do kościoła. Narzekacie na nowy kościół, a na to jest tylko jedno lekarstwo. Możecie sobie myśleć co chcecie ale prawda jest taka: Piotrkowianie! Zacznijcie do cholery chodzić do kościoła! i wtedy nie byłoby problemów, że w Piotrkowie niepotrzebne są kościoły. Bo gdyby ludzie chodzili, to by kościołów brakowało, pękałyby w szwach, a tu - gdzie niegdzie (w normalnej miejskiej parafii) w niedzielę nie przychodzi nawet 1000 osób. Śmiech na sali.
Zaraz, zaraz - coś tu chyba jest niezrozumiałe.
Czy to, że owy ksiądz Tomasz zgodził się na udzielenie wywiadu w gazecie, obliguje go do tego, że ma refundować cały remont ze swojej ręki? A kim on tam jest? Czy ks Tomasz jest w tym kościele od roboty?
ks. Tomasz (wikariusz Parafii farnej) jedynie udzielił wywadu, w którym przedstawił plan inwestycji. A to , że akurat on prosił o ofiary to zapewne zrobił to w imieniu również Proboszcza.
Czasem warto się ugryźć w język, zanim się coś napisze !!!!!
Głupszego tekstu to dawno tutaj nie widziałem!!!!
BIedna kuria musi z czegos zyc... bynajmniej kurii nie brakuje kasy, zreszta kosciołowi chyba prawie nigdy nie brakowało a przynajmniej jego władzy. to ze niby nie maja to zwyczajna sciema. misja kleru to fikcja poza wyjatkami. sa bogaci i maja wiele przywilejów. chociazby zakup działki pod nowy koscioł za cene duzo ponizej wartosci rynkowej. ciekawe czy ja bedac przedsiebiorca rownierz moglbym kupic ta działke za 150pln/m2
Ruch Palikota postuluje zniesienie dofinansowania Kościoła i partii politycznych. Proponuje by każdy z podatników 1% z podatków przeznaczał na dowolny cel , Kościół,partię,stowarzyszenie etc. Uważam że jest to mądry i rozsądny pomysł!
dlatego na niego wlasnie bede głosował. inna rzecz czy pozostała czesc parlamentu na to sie zgodzi. pewnie nie.
KOSCIUL PROMUJE NAWIEDZONEGO MACIEREWICZA I NASZYCH Z URZEDU MIASTA CWANIAKOW NIECH PLAC
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!