metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
dzony ~dzony (Gość)25.11.2009 22:54

no Elka,tu się z toba zgadzam.
Pozdrawiam.

00

Piotr.Covianin Piotr.Covianinranga25.11.2009 23:03

"PTB-squad" napisał(a):
Nie używaj słów których znaczenia nie znasz lub nie rozumiesz.Ingres to w kościele. A poza tym jest to w interesie nas wszystkich, ciekawe skąd bedziesz miał prąd za 30 lat jak pokłady czrnego złota się skończą, z wiatraków czy z elektrowni wodnych? Atomówki jak najbardziej tak, tylko żeby postawili na amerykanów lub japońców. Era czarnobylskich atomówek w Polsce napewno nie nadejdzie.

miało być interes oczywiście powinieneś się tego domyśleć , a co znaczy ingres to wiem od dawna ( lepiej popracuj nad swoją pisownią) jeżeli chodzi o energię elektryczną są inne sposoby aby produkować tanio energię nie musimy budować el. atomowej a już w szczególności od francuzów poczytaj sobie w necie o awaryjności ich elektrowni. Ktoś niedawno obliczył, że jeżeli by wymienić wszystkie żarówki w kraju na energooszczędne to uzyskali byśmy oszczędności równe mocy produkowanej przez el. atom

00

Elka ~Elka (Gość)25.11.2009 23:08

To moje zdanie ale Prosze źródła:
http://www.stosunkimiedzynarodowe.info/artykul,358,Elektrownia_jadrowa_w_Polsce_?_szansa_czy_zagrozenie
http://forum.gazeta.pl/forum/w,30,86983070,86986750,Elektrownie_Atomowe_sa_najbardziej_ekologiczne_i.html
Lepiej poczytać niż pisać głupoty

00

Elka ~Elka (Gość)25.11.2009 23:08

To moje zdanie ale Prosze źródła:
http://www.stosunkimiedzynarodowe.info/artykul,358,Elektrownia_jadrowa_w_Polsce_?_szansa_czy_zagrozenie
http://forum.gazeta.pl/forum/w,30,86983070,86986750,Elektrownie_Atomowe_sa_najbardziej_ekologiczne_i.html
Lepiej poczytać niż pisać głupoty

00

Elka ~Elka (Gość)25.11.2009 23:14

"Piotr.Covianin" napisał(a):
są inne sposoby aby produkować tanio energię nie musimy budować el. atomowej

Ciekawe jakie???
Elektrownie jądrowe to szansa a nawek konieczność!!!
80% energii we Francji pochodzi właśnie z takich elektrowni.

Komentarz był edytowany przez autora: 25.11.2009 23:17

00

monter ~monter (Gość)26.11.2009 01:15

nie mogę się juz doczekac próbnych ewakuacji ;)
a swoją droga co za sens budowania el w środku Polski? nie lepiej gdzieś na odludziu?

00

zet ~zet (Gość)26.11.2009 11:39

no i na dodatek budowanie elektrowni atomowej przy juz istniejacej weglowej.

00

dcc69 dcc69ranga26.11.2009 18:15

Ja jestem ZA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tańszy prąd, nowe miejsca pracy a technologia najbardziej bezpieczna dla ludzi i środowiska.

00

xxxxxxx ~xxxxxxx (Gość)26.11.2009 19:10

nie chce nic mówić ale jeżeli coś się popsuje czy jakiś reaktor nawali .to będziemy mieli wielkie bum czyli czarnobyl!!!

00

Piotr Piotrranga26.11.2009 19:56

Dopóki działa węglowa elektrownia "Bełchatów" budowa elektrowni jądrowej obok nie ma najmniejszego sensu. Po prostu w tym rejonie jest wystarczająco dużo energii, a nie ma sensu ponosić kosztów przesyłu. Natomiast po wyczerpaniu węgla jest jak najbardziej uzasadnione wykorzystanie terenu po obecnej elektrowni pod budowę nowej tym razem jądrowej, o ile jezioro w wyrobisku po-kopalnianym zapewni wystarczające chłodzenie.
Co do bezpieczeństwa to odsprzedany reaktor przewidziany dla Żarnowca pracuje do dzisiaj w Loviisa w Finlandii.
A pracujący reaktor doświadczalny "Maria" ani poprzedni"Ewa" w Świerku również nie zafundowały nam "Czarnobyla". Warto również zwrócić uwagę, że popioły elektrowniane wykazują zarówno radioaktywność ( to za sprawą zawartych w węglu pierwiastków radioaktywnych) jak i zajmują całkiem spore przestrzenie. Wreszcie czepianie się akurat atomu to daleko idące uproszczenie, jedną z większych katastrof w Bhopalu zafundował przemysł chemiczny, którego na dobra sprawę nikt się nie czepia.

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat