Moje pieniądze i to ja decyduję co wyrzucam i ile. Za wywóz śmieci też płacę.
Oto skutki wszystkich promocji typu "kup więcej za mniej, kup 7 zapłać za 6) i triki handlowe producentów" duże opakowanie +30% gratis). Ludzie kupują jak wariaty bo 3 dni wolnego... , sklepy zamawiają "na zapas" żeby wyprzedzić konkurencję... A później wszystko leci w kompaktory, śmietniku.
"Co można zrobić, aby nie martrawić aż tyle żywności? Według autorów badania zmniejszaniu skali marnotrawstwa sprzyja edukacja, rozwiązania systemowe i kampanie społeczne."
Guzik prawda, jeżeli państwo zamaist karać podatkami i wymogami np. piekarzy, cukierników, spożywkę itd. wspierało ich w przekazywaniu żywności dla potrzebujących to część żywności zamaist na utylizację/kosz trafiło by tam gdzie jest potrzebna. Podobnie zwykły konsument też powinen być wykorzystany by móc oddać żywność komuś potrzebującemu szybko i blisko.
Ja nigdy nic nie wyrzucam mi zawsze mało nawet jak zamawiam kebsa to pilnuje turasa żeby dawał więcej mięsa w bułkę
A marnowanie pieniędzy na maseczki i ich utylizacji nikt nie wspomni?
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!