A może to wina administracji? Przez 40 lat nic z tymi drzewami nie robili i nie zadbali o otoczenie. Przez ostatnie 2 lata próbują to nadrobić i robią wszystko. Elewację, deszczówkę parkingi, chodniki i wycinają drzewa. Bo TBS kocha Piotrków.
Drzewa sobie spokojnie rosły i nikomu nie wadziły, aż pojawiła się Pani Kapralowa, której wszystko tu przeszkadza. Zapominacie, że drzewa dają nam tlen, służą w okresie ciepłym za ekran dźwiękowy a co ważne ratują nas od groźnych chorób. Człowiek nie zastanawia się, jak zmienia środowisko, dopóki nie zaczną mu dokuczać choroby.
W obrębie naszego bloku jeździ dużo samochodów, powietrze pełne jest zanieczyszczeń gazowych i cząsteczek zawieszonych w nim pyłów. W spalinach samochodowych znajdują się metale ciężkie, trujące tlenki azotu oraz - uznawane ostatnio za jedne z najgroźniejszych - mikroskopijne pyły zawieszone. Wnikają one do pęcherzyków płuc, a organizm nie potrafi się przed nimi bronić.
Mikropyły emitowane przez silniki samochodowe na terenach pozbawionych roślinności wiszą one w powietrzu od kilku godzin do kilku tygodni!. Chcecie mieszkać w takich warunkach? Bo ja NIE!
Co do elewacji, to była już tak dawno remontowana, że nie pamiętam ile lat temu to było.
Deszczówka już była remontowana kilka razy, ale jak zawsze nie udolnie i problem powracał. Odkąd ten blok stał zalewało chodnik za blokiem. Ostatnio coś robili, a okaże się czy rzeczywiście dobrze jak przyjdzie duża ulewa. Także nie chwalmy dnia przed zachodem słońca.
Za to ma płacone sprzątaczka. Uwierz mi, że nie robi tego non profit lub 4 fun.
Drogi Mieszkańcu Bloku jestem również jego mieszkańcem i jakoś nie widzę żeby ktoś oprócz wspomnianej p. K. zajmował się czymkolwiek więc pole do popisu dla ciebie. I nie wiem czy wiesz że drzewa jak ty to określiłeś nie uratują cię od pyłów i zanieczyszczeń gazowych oprócz dwutlenku węgla. A jeśli ci w domu za głośno( u mnie jakoś nie jest) to załóż rolety albo sie wyprowadź na wieś.
Drzewa są najdoskonalszą formą życia. Ewoluowały, przystosowując się do warunków, piętnaście miliardów lat. Jest to najwyższy żywy twór. Człowiek, który wycina drzewa, jest nie tylko barbarzyńcą. Jest odmianą chojniaka.
~tutejszy (Gość)
7 godzin temu, 16:26
Ja proponuje żeby ci którym się tak te drzewa podobają posadzili u siebie pod domem kilka, i postawili pod nimi samochód. :)
ps. drzewa do lasu !!!
o czym ty piszesz? Nie stawiaj auta pod drzewami, nikt nie posadził ci drzew nad autem. Twoim myśleniem - parki też do lasu? Je.... sie w łeb. Poza tym decyzja podjęta, nikt z TBS nie pytał mieszkańców, ale czyj jest TBS?
Proponuję Ci wystosować nawet zapytanie do GIOŚ, którzy Ci potwierdzą, że drzewa nas chronią przed mikropyłami zawieszonymi.
W mojej wypowiedzi jasno napisałem, że drzewa w okresie ciepłym tworzą ekran dźwiękowy. Czyli pochłaniają część dźwięku, który kieruje się np. w kierunku bloku i odwrotnie.
Nie pozwolę na to, aby z przed bloku zniknęły wszystkie drzewa i trawnik i powstał betonowy świat!
Nie mam zamiaru wdychać spalin, zabierać dzieciom miejsca do zabawy. Tak dzieci korzystają z trawników tak samo jak to robiliśmy my sami. Wbrew wszystkiemu nie służą one tylko psom, jako wychodek.
Wystarczy, że plac zabaw w 95% jest pokryty kostką. Co też jest absurdem... Dopiero od niedawna newralgicznych miejscach powierzchnia wyłożona jest gumą (mieszanka gumowych granulek i spoiwa poliuretanowego).
Ludzie, drzewa to życie, jak komuś przeszkadzają owady, to proszę założyć sobie moskitiery. Wystarczyło przyciąć gałęzie. To było piękne osiedle, a jest betonowy świat. Większego parkingu nie będzie, śmietnik wali wprost w okna. Nie ważcie się ruszyć drzew od południa!!!! A sprawa tych drzew musi być wyjaśniona i odpowiedzialni pociągnięci do odpowiedzialności!!! Wszystkie były zdrowe i piękne.
Drogi Mieszkańcu Bloku proponuję ci żebyś wrócił się do szkoły żeby wytłumaczyli że drzewa pobierają tylko i wyłącznie dwutlenek węgla i nic więcej. A poza tym to kto mówi że nie bedzie trawników. Nie wiem czy doczytałeś ale na miejsce twoich ukochanych drzew na wiosnę mają zostać posadzone nowe.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!