To ludzie niepełnosprawni mają nie pracować? Po przeczytaniu wypowiedzi P. BLEKI wynika, że ludzie z orzeczonym stopniem niepełnosprawności mają siedzieć w domu i pobierać zasiłki. A nie lepiej żeby pracowali. Ludzie trochę wyrozumiałości...i może kontaktu z ludźmi niepełnosprawnymi (i oby was niepełnosprawność nie spotkała i zachowanie innych ludzi w stosunku do Was/ Ciebie w podobny sposób)
ZiOM lepiej sprzątał śniegi z chodników. Mam duże zastrzeżenia do ROKI z uprzątaniem płatnych stref. Jak za ZiOM strefy zalega zmarznięty nie posypany piaskiem śnieg i lód.Ja osobiście nie widzę ROKI w 2013 r. przy odśnieżaniu miasta. Kilka dni temu ROKA uprzątała pługokoparką śnieg z płatnych stref i przerzucała go na drugą strone na pas zieleni. Co będzie z tej trawy zawalonej śniegeiem nie wiem. Zobaczymy jak będą kosić i sprzątać trawę oraz opadłe liście. Chyba,że to też nie ich działka. W końcu napiszcie które chodniki ma sprzatąć ROKA a kto i gdzie pozostałe.Interesuje mnie też, kto opróżnia kosze uliczne ze śmieci i które.
PANIE WITOLDZIE CO MÓGŁ CHOJNIAK I JEGO SŁUŻBY CIEKAWEGO NAPISAĆ ON MA KOMPLEKSY NA PANA PUNKCIE.
a możnaby zobaczyc jakaś mapke tych stref co by mieszkańcy wiedzieli gdzie sprzata PEUK a gdzie ROKA? i bedzie wszystko jak na dłoni widać,
A co pracownik MZG ma wspólnego z Firmą ZIOM ?
Rodzinka jakaś ?
A przy okazji
Pozdrawiam Majsa
każdego roku ten sam problem ....ulice jako tako ale chodniki ....skandal !
P.CHOJNIAK TO NIE MA NA KIM SIĘ WYŻYWAĆ TO WYŻYWA SIĘ NA LUDZIACH KTÓRZY MÓWIĄ CAŁĄ PRAWDĘ O P .CHOJNIAKU P.MUŃKU ITD TAK NAPRAWDĘ TO PAMIĘTAM ŻE W ZESZŁYM ROKU BYŁO GORZEJ ODŚNIEŻANE NIŻ W TYM ROKU ALE ZAWSZE MOŻNA DOCZEPIĆ SIĘ DO BYŁE POWODU CHOCIAŻ KTOŚ JEST TAK NAPRAWDĘ NIEWINNY
do obserwatora:
chyba niezbyt dokładnie obserwujesz. strefy płatnego parkowania jak to nazwałeś "pługokoparką" sprzątał PEUK
do: ~piotrkowianka 85662 (Gość)4 godziny temu, 17:05,
wcale nie chcę by ludzie nie pełnosprawni nie mieli pracy, wolę nawet żeby pracowali w bardziej odpowiednich pracach bardziej mniej fizycznych a bardziej w intelektualnych - że tak powiem, niż ciorać ich przy odśnieżaniu chodników!!!
Może głupi jestem, ale nie rozumiem idei ogłaszania przez miasto przetargów na różne prace, a potem narzekanie na to czy tamto. Jak ktoś chce kupić buty, to idzie sam do wybranego sklepu i kupuje, a nie rozpisuje przetarg. Gdybym był prezydentem, to po prostu utworzyłbym firmę należącą do miasta. Wystarczyłoby zatrudnić 20-30 osób i zakupić podstawowy sprzęt do prac drogowych i odśnieżania. W czasie zimy firma zajmowałaby się odśnieżaniem ulic i chodników. W okresie wiosna-jesień do zadań firmy należałaby naprawa nawierzchni ulic (łatanie dziur, drobne remonty, kładzenie lub wymiana asfaltu, gdzie to konieczne), wymiana i remonty chodników, wycinanie niepotrzebnych drzew i przycinanie gałęzi, sprzątanie parków i inne niezbędne prace, na które miasto wygospodarowałoby środki. Wystarczyłby w firmie jeden kierownik, który będąc w stałym kontakcie z urzędem miasta, koordynowałby pracą zespołu i jeden przeszkolony zastępca wśród pracowników. Jakie byłyby koszty pracy? Załóżmy, że 3500 złotych brutto na pracownika, co dawałoby dwa tysiące z kawałkiem netto. Daje to 42 tysiące rocznie na pracownika, czyli około 1,3 miliona złotych rocznie przy 30 zatrudnionych osobach. Zakres robót byłby ograniczony oczywiście środkami w budżecie na materiały, paliwo itp., jednak przypuszczam, że wyszłoby to dużo taniej niż zatrudnianie firm w drodze przetargów, i na pewno taka firma przez cały rok byłaby w stanie zrobić znacznie więcej. Miasto miałoby pełną kontrolę nad utrzymaniem i remontami dróg w mieście i każdy by wiedział, kogo należy winić za ewentualny bałagan i niedociągnięcia. Biorąc pod uwagę powierzchnię miasta, na pewno pracy by nie zabrakło, bo zawsze byłoby coś do naprawy, wymiany, budowy, posprzątania, odśnieżenia...
To tylko taka moja koncepcja. Może głupia i naiwna? A może warta rozważenia jednak?
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!