Dobre maniery zdecydowanie w odwrocie. Wszędobylskie ciamkanie, mlaskanie, chlipanie, głośne rozmowy, chamstwo, rozmawianie przez komórki w każdej sytuacji, rozmowa z pełnymi ustami podczas posiłku, plotkowanie, głośna muzyka, chamstwo za kierownicą, przekonanie o własnej wyższości itp. itd. Przydałyby się dobre wzorce, tylko skąd je wziąć, jeśli wszędzie w mediach widać chamstwo i prostactwo?
PS. Pora śniadaniowa, więc na myśl mi przyszły w większości przykłady kulinarne...
Kichnięcie ignorujemy, żadnego "na zdrowie" nie mówimy. "Smacznego" może nam powiedzieć osoba, która upichciła posiłek (kucharz, mamusia, mąż) albo kelner, który posiłek przyniósł. W toalecie się nie witamy :) Nie wiem tylko, jak jest z tym całowaniem kobiety w rękę, z pewnością nie jest to jakiś obowiązek.
Hmmm, czyli moi sąsiedzi to buraki i troglodyci do kwadratu ;)
Piotrków jako jedno z nielicznych miast zatrudnia mistrza wśród mistrzów dobrych manier .
PIOTR kowski ŻYŁA daje nam przykład na co dzień jak postępować mamy.
Dotchła pani wózku. Wyrywanie baloników. Więcej na stronie: http://sklave.manifo.com/wiadomosci-lokalne
wspaniale! proponuję przeszkolić pracowników recepcji OSiR,tych z Belzackiej.nie wiem co wynieśli z domu,ale prócz patologicznego zachowania chyba nic.brawa dla ich wielkodusznego szefa p.M.M
Kneblem na usta dla tych, którzy próbują zachować choć resztki zdrowego rozsądku?
Na pewno nie jest ona tożsama z zasadami dobrego wychowania.
Święta racja!
Dodałbym jeszcze wszechobecny brud i niechlujstwo. Na osiedlach śmieci rzucane obok kontenera,plucie na podłogę na klatkach schodowych i rozcieranie butem( pewno myśli,że tak własnie trzeba...),dbanie wyłącznie o własną wygodę z jednoczesnym działaniem na szkodę otoczenia i tak dalej.
Ale nie dziwmy się - ostatnia wojna światowa mocno przetrzebiła ludzi wiedzących co to kindersztuba, a kolejne dziesięciolecia skutecznie wytworzyły i utrwaliły "odpowiednie" postawy w społeczeństwie.
"bo nie ważne czyje co je,ważne to je,co je moje..."-tak śpiewał mistrz Chyła.
Kiedyś mówiło się "hamuj się Panie". Dziś tylko powiedzieć :"panuj się chamie"
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!