ani złotówki nie zpałace bo niby za co??tvp 1,2,3 ani innej nie ogladam praktycznie nigdy, a polskie radio to juz wogole porazka. płace abonament za kablówke i uwazam ze to w zupełnosci wystarcza.
1. Takie jest prawo, masz taki obowiązek (chyba że jesteś z niego zwolniony). Może nie zawsze zgadzam się z tym co za ten abonament jest mi prezentowane, mogę mieć krytyczny stosunek do treści i sposobie ich prezentowania ale płacić muszę bo takie prawo. Na szczęście póki co media publiczne istnieją i nie jestem skazany na pranie mózgu za pomocą mediów komercyjnych.
2. Nie myl abonamentu radiowo-telewizyjnego z abonamentem za kablówkę to są dwie różne rzeczy. W kablówce płacisz za to, że ci kabel do domu podciągnęli i zobowiązali się tym kablem dostarczać odpowiedni sygnał, tylko tyle.
motyl, a jak wytłumaczysz fakt płacenia podatku do jednej sakwy państwowej i drugiego za abonament ?
Jak wytłumaczysz reklamy komercyjne na antenie TVP ?
Ściągalność abonamentu od chwili gdy niejaki Donald Tusk wezwał do jego niepłacenia spadła 8 krotnie. Nie twierdze, że pieniądze jakie trafiają za abonament do TVP są w pełni dobrze wydawane, nie twierdzę, że Państwo (posłowie) nie starają się nas na każdym kroku uszczęśliwić kolejnymi podatkami (by ich kieszenie nie uszczupliły sie ani o złotówkę), ale twierdzę, że prawo należy przestrzegać. Dlaczego w takim razie nie stwierdzisz, że nie będziesz płacił kablówce bo płacisz abonament RTV?
Bo jak nie zapłacisz kablówce to ta utnie Ci kabel, a z abonamentem za media publiczne to istna gra w "co Ci zrobią, jak Cię złapią".
Ludzie na wsi jakoś kablówki nie mają i TV oglądają :)
Tak, że ta kablówka to wymysł ludzi którzy potrafią znaleść pieniądze na ulicy.
Bardzo dużo młodych ludzi rezygnuje dzisiaj z posiadamia TV. Bo albo nie ma czasu albo też czasu szkoda na to co jest w ogólnych programach prezentowane.
Jak odejmiemy od czasu antenowego: reklamy, seriale i teleturnieje to faktycznie bardzo mało zostanie, jak dodać do tego wszelkiego rodzaju dyskusje o charakterze politycznym to zostanie chyba tylko program informacyjny, ale tylko ten główny bo na tv informacyjnej potrafią "informować" o tym samym przez cały dzień.
Niech mnie ktoś oświeci - " abonament wynosi 22 złote 30 groszy" to już nie 17 zł? od kiedy ta podwyżka?
Motyl ma rację twierdząc, że prawa należy przestrzegać, ale należałoby również wymagać, aby to prawo było logiczne i spójne. Natomiast idea abonamentu taka nie jest - to zwykły bandycki haracz. Jego sens polega na tym, żeby płacić za samo posiadanie odbiornika, w dodatku od każdego jaki posiadasz (a czy ktoś kto ma 2 lub więcej odbiorników korzysta ze wszystkich naraz?). Kupujesz odbiornik (radio, telewizor) - płacisz za niego z dochodu, od którego już odprowadziłeś podatek. W dodatku w cenie odbiornika uiszczasz VAT (22%). I od tej pory jako właściciel musisz co miesiąc odprowadzać haracz z tytułu jego posiadania... A przecież użytkowanie dochodu nam nijak nie przynosi, a wręcz koszty (opłata za prąd, kablówkę itp.). Oświećcie mnie, gdzie tu uczciwość i logika, proszę...
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!