Och, Cyferkowy, zaskocz mnie! Czekam z niecierpliwością!
Zażalenia proszę kierować do biura SLD spadkobiercy PZPR - to komunizm niszczył przez prawie pół wieku piotrkowską Starówkę - nie dokonano ani jednej odbudowy zniszczonych obiektów chociażby przy ul. Zamkowej, miejsce zaczęto zasiedlać najgorszym elementem, skuwano zabytkowe elementy z elewacji budynków(np. Chrobry), nie dokonywano remontów. Było to celowe działanie władz. Wszystkim tym czerwonym faszystom, którzy robili kariery w milicji i bezpiece powinni zabierać teraz 50% ogromnej emerytury na rzecz rewitalizacji Starówki. Jeszcze wiele lat remontów przed nami, choć przypominam, że jest lepiej niż było
Fakt jest ten powszechnie znany.
A co zrobiono przez ponad dwadzieścia lat po transformacji.
Bądźmy szczerzy komunizm niszczył i budował
a Kapłani Demokracji - Wybrańcy Narodu grabią i rujnują.
Europa na przykład.
Patrzaj i Spoziraj POd nogi
naród przewalili i nikt nic nie robi !!!
A jaka była opcja polityczna Pana Prezydenta Pola rządzącego w Mieście przez 2 kadencje?
Jest jeszcze wiele do zrobienia, bardzo wiele, ale powtórzę to co już mówiłem wielokrotnie na tym forum - nie da się odnowić niszczonego prawie przez pół wieku Miasta w przeciągu kilku lat. Na to potrzeba czasu, dlatego wspierajmy wszelkie remonty.
nie bez dwie ino bez półtory
Tymi słowy to powaliłeś mnie na kolana.
Szczególnie wspieracie remont Europy i tej willi na Dąbrowskiego
Brawo nadal chcesz żyć od obiecanki do obiecanki
od mrzonki do mrzonki ale to twoja sprawa.
Ale farmazonisz Marcinie i nie Majewski.
Zanim się zacznie dyskusję należałoby być do niej przygotowanym. Europa należy do prywatnego właściciela - Miasto(jakiekolwiek miasto nie tylko PT) nie ma żadnych instrumentów, aby zmusić prywatnego właściciela do remontu budynku. Nie może naciskać nawet sugestiami, iż elementy elewacji zagrażają przechodniom, bo właściciel zabezpieczył budynek za pomocą siatki. Proszę nie siać taniej propagandy wśród Czytelników. Do Pana informacji była prowadzona akcja przez internautów skupionych wokół forum skyscrapercity polegająca na wysyłaniu maili do firm, które reklamują się na "Europie"(wskazania, iż płacenie właścicielowi za wywieszenie reklamy na ruderze nie jest reklamą etc.). Jaką akcję podjął Pan na rzecz remontu Europy? Wydaję mi się, że żadną. Willa Wanda natomiast przez lata całe należała do wojska(Wojsko Polskie weszło w jej posiadanie jeszcze przed wojną)i to WKU odpowiada za stan budynku, którego nie raczyło remontować, natomiast w momencie wyniesienia się z Miasta oddała mu ruinę.
Nie rozumiem fragmentu "szczególnie wspieracie" - rozumiem, że to nawyk z czasów machania czerwonymi goździkami.
nie napadać na najlepszego prezydenta miast po 89 roku!!!
Raczej pomarańczowi.
Marcin nie siej demagogi nie pomożesz tym prezydentowi
a tym bardziej premierowi.
To wszystko o czym piszesz jest już znane temu najmłodszemu z przedszkola elektoratowi.
WKU jest państwowe a miasto to czyje nie państwowe tylko co Chojniakowe.
A kto to oddał Europe w prywatne ręce
Przypomnij sobie zanim napiszesz coś naprędce
Nie oddał, a sprzedał i nie bardzo rozumiem co Miasto miało w tej sytuacji zrobić. Przychodzi facet z pieniędzmi, mówi, że chce kupić, a Miasto mówi nie? Proszę się zastanowić nad tym co Pan piszę - proszę wyobrazić sobie sytuację, w której idzie Pan np. do salonu samochodowego, posiada Pan gotówkę potrzebną na zakup, a sprzedawca mówi Panu "nie, Pan nie kupi tego auta bo napewno nie będzie Pan o nie dbał"
Myślę, że nadal Pan myśli kategoriami totalitarnego PRL, gdzie władza mogła dobrowolnie oddawać, zabierać etc. Dziś taki scenariusz jest nierealny. Mamy wolny rynek i na tym on polega.
Sprawami Miasta zarządza samorząd - nie ma on kompetencji, by ingerować w sprawy posesji, gruntów etc. które posiada np. wojsko bez względu na to, czy jest poligon czy siedziba WKU. Jedynie co Miasto może robić to pisać np do ministra obrony zwracając uwagę na zaniedbania wynikające z użytkowania danego mienia przez wojsko. Gdzie trafiają takie wnioski można się domyślić.
Ja nie mam zamiaru pomagać prezydentowi, ani premierowi, po prostu wskazuję, że wypowiada się Pan na temat, o którym ma niewielkie pojęcie. Rozwiązaniem wszelkich problemów właścicieli nie dbających o zabytkowe obiekty jest zmiana w prawie. Dziś jest tak, że właściciel prywatny może z zabytkiem, który posiada zrobić niemal wszystko - przypomnę tylko dwie bulwersujące sprawy, a mianowicie zburzenie willi Langego przy Zgierskiej w Łodzi, czy wyburzenie zabytkowej parowozowni na warszawskiej Pradze. Obecnie czyn taki jest czynem karalnym, ale pod KK nie podpada już długoletnie nie remontowanie obiektu, przez co popada on w ruinę, aż wreszcie sam się rozpada, bądź stanowiąc zagrożenie dla czyjegoś zdrowia lub życia zostaje wyburzony na wniosek odpowiednich władz. Kto na tym korzysta/ Właściciel, bo pozbywa się problemu, a w ręku pozostaje grunt, w przypadku Europy położony w samym centrum Miasta.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!