ślepy zauważy, że Bełchatów bardzo się rozwija, czego nie możemy powiedzień o Pobożnym Grodzie, trzeba tylko przyklasnąć takim pomysłom o ile my mieszkańcy będziemy mieli z tego wymierne korzyści, poszedłbym dalej i starał się związać ze sobą oba miasta tworząc dużą aglomerację, np. szybkim tramwajem, pipidówy nie mają racji bytu, a przepraszam zapomniałem o kolesiach co by oni robili, może sprawdzaliby bilety w tramwaju ...
no gdzies ich trzeba upchnac.
Hej, widzę, że nie można trafić do Was pisząc dowcipy. Tak naprawdę proponuję by skorzystać z ujęcia wody w Uszczynie które podobnież ma około 27 stopni C. Wykorzystując tą energię nie trzeba by tracić większej ilości węgla do podgrzania wody. Może trzeba tylko wybudować rurę z Uszczyna (może już taka jest- ja nie wiem) i odnowić którąś z ciepłowni...???
Zdecydowanie wolałbym działania w kierunku geotermii. Odwierty są oczywiście drogie ale 30km rury także będzie bardzo kosztowne, a na geotermie chyba łatwiej załatwić jakieś dofinansowania.
A co do rurociągu istnieje problem co będzie po zakończeniu eksploatacji obecnej elektrowni węglowej czy aby na pewno miejsce zostanie wykorzystane do budowy jądrówki. Jeżeli tak to problemu nie będzie -elektrownie jądrowe to de facto elektrownie cieplne tylko źródło ciepła jest inne. Natomiast jeżeli elektrownia zostanie zwyczajnie zamknięta to będziemy mieli spory problem. Co do pewności zasilania to Bełchatów nie posiada rezerwowego zasilania. Miasto jest w całości zasilane z Elektrowni ciepłociągiem. Jak na razie o jakiś istotnych problemach nie słyszałem. Fakt ciepłociąg do PT-city byłby ponad dwa razy dłuższy - trzeba przecież liczyć od elektrowni a nie od Bełchatowa.
Najlepszym rozwiazaniem bedzie jak przetarg na dostarczanie ciepła wygra duza firma znajaca temat i wyremontuje piotrkowskie ciepłownie taka jak jest w Lodzi -DALKIA z tego co wiem ma wystartowac w przetargu i problem bedzie rozwiazany .
Hej Piotr, nie znam tej głębokości, ale tu http://www.ppp.piotrkow.pl/pliki/studium/tekst%20studium.pdf znalazłem, że są to ujęcia wody z utworów górnej i dolnej kredy. A o tym, że maja one około 27 stopni C to pisał kiedys piotrkowianin
Niech każdy wie o tym,że ów pan Matusewicz był blisko związany z elektrownią Bełchatów.
Czyżby miałby w tym mieć jakiś udział?
Temu panu już dziękujemy,na pewno siedział w więzieniu za niewinność.
Koncepcja jest super! Niech tylko nie zabraknie determinacji w realizacji projektu. Przy dobrze skonstruowanym wniosku o dofinansowanie inwestycji np. 80 % uda sie równiez zmodernizowac siec cieplna w całym miescie i ją rozbudowac!!!! Do tego energia bedzie tansza. Wyobrazcie sobie taki obraz wchodzicie na stare miasto a tam nie cuchnie spalonymi: petami, detkami od roweru, drzewem z jesiennych wycinek lub lichym weglem
jestem za rura z bełchatowa.nasze ciepłownie nie nadaja sie do eksploatacji -koszt remontu dwoch ciepłowni wiekszy niz nitka z bełchatowa i jeszcze jedno utrzymanie tylu pracownikow ciepłowni tez bardzo duzo kosztuje bo zarabiaja nie mała kase nie mowic o tych co siedza na gorze i udaja ze pracuja
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!