a ja od wielu lat nie mam kapilarów w bloku w mieszkaniu i wszystkie niewazne jaka pora roku sa odkrecone na full (mowie o kaloryferach) A ze place wiecej niz inni tyle ze stałą ustaloną kwotę wiec mam tak gorąco w domu ze az musze okna uchylac i dobrze mi z tym. ( tyle ze duzo wiecej place za ogrzewanie) za to nie mam niespodzianek przy rozliczaniu. Rozwiazanie bardzo glupie i malooszczedne ale wlasnie w takich dniach jest to miłe
W zeszłym roku w kościele NSJ było spotkanie z Prof. zw. dr hab. inż. Ryszardem Henrykiem KOZŁOWSKIM, który przedstawiał dość szeroko ten temat. I co ciekawe mówił (przedstawiał odpowiednie mapy, prezentacje), że Piotrków leży w bardzo dobrym miejscu jeśli chocidzi o wykorzystanie geotermii.
W spotkaniu tym uczestniczył również prezydent Chojniak. Po tym spotkaniu wysłałem zapytanie do urzędu czy są jakiekolwiek plany z tym tematem związane, może jakieś przemyślenia. Do dnia dzisiejszego nie dostałem odpowiedzi. dą wybory, podziękuję im za to.
Argument logiczny jeśli spojrzeć przez interes tylko tego lokatora i dośc długo też tak myślałem. Jednak niedogrzane mieszkanie powoduje powstawanie grzybów, ściany sa niedogrzane co może znacznie osłabiać konstrukcje (w długiej perspektywie czasowej).
To również bardzo dobry pomysł, tylko należy uzywać takich "liczników", które nie dadzą się tak łatwo zmanipulować, np. poprzez powszechnie stosowane magnesy.
Nie uważam że moja propozycja jest rozwiązaniem najlepszym, ale chodzi mi głownie o to, że trzeba starać się wyeliminowac nieprawidłowości, czytaj kradzieże ciepła, któe są u nas powszechne.
Dziwi mnie fakt, że spółdzielnie nie są zainteresowane dokonywaniem sprawdzenia mieszkań w czasie sezony grzewczego, czy aby na pewno wszyscy mają na kaloryferach pomierniki? Bo część ludzi je sobie zdejmuje. Można by tak zawsze w połowie sezony dokonywać wstępnych odczytów, ciekawe ile drzwi było by zamkniętych.
E tam, jak masz suche mieszkanie, ocieplone, i nie ogrzewasz przez jakis czas w sezonie to żaden grzyb nie powastanie.
Wydaje mi się że bardziej osłabia konstrukcję brak remontów bloków oraz pionów głównych oraz w piwnicach. Nieszczelne głowice i śrubunki na pionach powodują wycieki i to może przyczynić się do powstania grzyba.
Widziałeś jak wyglądają takie rury w nieremontowanych 40-letnich blokach?
Boję się dotknąć do rur gazowych.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!