Nie tak dawno podczas wichury na starym cmentarzu połamało się sporo konarów które pospadały na groby . Cóż to był za lament i dochodzenie odszkodowań . Tu profilaktycznie usuwa się grożące zawaleniem lub połamaniem stare schorowane drzewa to też źle .Jak tu malkontentom dogodzić .
Sprawa jest bardziej złożona,niż się wydaje...
Osobiście nie zgadzam się,że "cmentarz to nie park". Jest to miejsce pamięci ,zadumy,wyciszenia. Powinno być dostojne i piękne. Drzewa powinny tu być.
Z drugiej strony jednak trzeba otwarcie powiedzieć, że władze cmentarza mając "węża w kieszeni" nie robią prawie nic w sprawie pielęgnowania drzew. Prace w tej sferze ograniczone zostały do uprzątania wiatrołomów, i wycinki pojedynczych drzew grożących upadkiem. Nie widziałem tam nigdy typowych prac ogrodniczych w postaci cięć pielęgnacyjnych, usuwania suchych konarów etc... Tam powinien być na stałe zatrudniony ogrodnik, który opiekowałby sie drzewostanem a na to władz cmantarza jak widać "nie stać"...
Głosy domagające się albo usunięcia drzew, albo pozostawienia wszystkich, niezależnie od ich stanu , są skrajne i nieracjonalne.
Zwolennicy wycinania drzew na cmentarzu ogarnijcie się! Jak jest cień od rosnących dorodnych drzew liściastych to i ziemia nie wysycha gdy jest upał to kwiaty nie więdną tak szybko. Owszem liście stwarzają problem bo zaśmiecają nagrobki i pomiędzy nimi. Ale od czego nam Bozia dała rączki? Trochę gimnastyki się przyda każdemu nawet 80 latkom bo i kręgosłupy mają sztywne. Więc nie narzekajcie. Czy chcecie z cmentarza zrobić pustynię? Popatrzcie na stary cmentarz! Ile tam rośnie drzew i dzikie ptactwo gniazduje przyśpiewując latem i kurz też się zatrzymuje i deszcz nie leje się na głowę. Niech te drzewa rosną tylko trzeba je pielęgnować i co jakiś czas przycinać gałęzie zwłaszcza te uschnięte. Kierowcom już zaczynają przeszkadzać drzewa rosnące w pasie drogowym. A czy uczyli was na kursach że jeździć trzeba drogą a nie poboczem? Wszystko wszystkim zaczyna przeszkadzać.
Morał: Jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził.
ja tez jestem za wycinaniem drzew niepotrzebnych nawet przy drogach a ekolodzy wara zajmijcie sie soba
Usuwać wszystkie niszczą pomniki podnosząc korzeniami, a pomniki do najtańszych nie należą, a poza tym cmentarze powinny być jak w stanach mała płytka i danymi osobowymi zmarłego i całej powierzchni cmentarza trawa , a nie betonowe bunkry dla zmarłych , beznadziejna ta nasza tradycja chowania zmarłych.
ale jak takie drzewko spadnie na pomnik to wtedy jest problem PRAWDA? :) Dobrze wycinac nie powino byc dzew na cmetarzu.
Witam, posiadam grób niedaleko wyciętego drzewa, obserwowałem cały proces usuwania drzewa. Sama praca szła sprawnie i szybko. Co do sprzątania to czekałem aż panowie skończą aby posprzątać grób. Wycinkę ukończono ok 16 w czwartek a pracownicy firmy przy mnie zebrali dwa kontenery trocin. Z uwagi iż mieszkam niedaleko od cmentarza widziałem że wyjechali z niego po godz 20 mimo że od godz 17 w czwartek padał deszcz. Co do stanu drzewa to osoba która jest taka oburzona wycinką niech zobaczy jak wygląda pień po ścięciu. Środek cały pusty. Uważam że większość tych drzew jest w podobnym stanie i wszystkie noszące ślady choroby trzeba usunąć. Popieram działania kierownictwa cmentarza, a umycie pomnika jest dla mnie niewielką niedogodnością. Pozdrawiam Andrzej
Ela może do madrych nie należę ale do po..... jak Ty napewno nie😂
W pierwszej chwili pomyślałem że to "dzieło" tzw.~zanzi~ ale ona większe bzdury wypisuje.Straszna żenada.
Czy ten Pan ma grób swoich bliskich umiejscowiony pod tak,, pięknym drzewem " ? Bo ja mam - tragedia ptasie odchody na płycie , masa liści i połamanych gałązek - to wszystko w tym temacie ...
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!