Artykuł trochę mija się z prawdą... Po pierwsze zdarzenie zostało zgłoszone po godzinie 16, o 17:40 było już właściwie po wszystkim. Po drugie pomogła im dwuosobowa załoga innego jachtu (omegi), a nie wędkarz. A kontakt z tymi ludźmi nie był utrudniony, bo podczas całej akcji pływali dookoła w bezpiecznej odległości, tak aby nie utrudniać pracy policji i straży. Ponadto zacumowali później na plaży, niedaleko miejsca, gdzie straż wodowała swoje łodzie. Jedna osoba z żaglówki podeszła do strażaków i - z tego co wiem - została spisana. Poza tym pani z dyspozytorni 112 miała numer telefonu oraz podstawowe dane osobowe (imię i nazwisko) osoby zgłaszającej. A skoro już przy tym jesteśmy... Pani, która odebrała zgłoszenie była troszkę niekompetentna. Prawdopodobnie pierwszy raz spotkała się z taką sytuacją, a na szkoleniu nie mówili jak postępować w przypadku wywróconej (nie koniecznie tonącej) łodzi. Kilkakrotnie pytała czy ktoś już utonął (może wtedy zgłoszenie byłoby uznane za wiarygodne).
Cóż, najważniejsze, że wszystko dobrze się skończyło.
A to na zalewie była fala szkwałowa, czy tylko żeglarze mieli ją w sobie.
Najwazniejsze, ze nikomu nic sie nie stalo, Szczesliwie jacht prowadzil doswiadczony wieloletni zeglarz, moze tyloo dlatego nie doszlo do tragedii
Jeszcze ważna rzecz. Dziękuję Policji i ratownikom wodnym za bardzo szybkie przybycie i naprawdę profesjonalną akcję
Nikt nie był pijany. Inna żaglówka uratowała jednego, który został na środku jeziora z dala od łodzi i był bez kapoka. Potem przybyła łódź policyjna z ratownikami wodnymi na pokładzie. Bardzo sprawnie wyciągnęli z wody dwóch innych, którzy trzymali się wywróconej do góry dnem żaglówki. Dopiero na końcu przypłynęli strażacy i odholowali sprzęt do brzegu. Byłem tam widziałem i ratowałem tego pierwszego.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!