Teraz będziemy jegomoscia utrzymywać za nasze pieniądze. Zakaz posiadania zwierząt, nakaz prac społecznych przez 8 lat i np 10 000 zł na rzecz schroniska. To wydaje mi sie bardziej sprawiedliwe.
Powinien siedzieć w więzieniu i przymusowo pracować (najlepiej w kamieniołomie) albo zamienić mu karę na karę finansową na rzecz schroniska dla zwierząt.
Znając życie, niestety tacy pseudo ludzie dostaną zawiasy albo może za nielegalną broń dostanie 12 miesięcy.
no tak za psa do wiezienia i moze jeszcze dozywocie co, a Pan T 4dzieci zabił i siedzi już gdzieś sobie i bedzie za nasza kase korzystał z zycia
Zwróćcie uwagę na pewną ciekawą rzecz:
Jakkolwiek by nie oceniać zabicia psa (ja osobiście nienawidzę wszelkiej maści sadystów, ale wiem, że są osoby postrzegające zabicie psa za czyn nieszkodliwy, i mają prawo do takich poglądów), to jest to czyn DOKONANY (a polskie prawo przewiduje jego karalność). Natomiast samo posiadanie broni palnej i amunicji nikomu krzywdy nie wyrządza, a jedynie UMOŻLIWIA dokonanie czynu przestępczego - posiadacz może kogoś zabić (a zabicie może być morderstwem, a może być też czynem w pełni usprawiedliwionym...), ale wcale nie musi. Tymczasem mamy podany konkretny przykład, że za samą możliwość popełnienia przestępstwa (zwróćcie uwagę, że to samo można zrobić z broni posiadanej "legalnie"!) grozi kara blisko trzykrotnie wyższa, niż za dokonane przestępstwo! I niech mi teraz ktoś wykaże, że prawo w Polsce ma jakąś głębszą logikę, a nie jest tylko radosną twórczością przypadkowo zebranych do kupy debili...
A gdyby zastrzelił psa z tej fuzji?
Przecież z tekstu jasno wynika, że groziłaby mu taka sama kara: 3 lata za zastrzelenie psa i 8 lat za posiadanie "nielegalnej" broni... Czyli w sumie 8 lat, bo jak powie Ci każdy prawnik 3+8=8 ;)
Ze statystyk i obserwacji wydarzeń wynika, że nieporównanie częściej zabójstw dokonuje się za pomocą noża kuchennego...
Może ustawodawca brał pod uwagę "łatwość" zabicia z broni palnej. Łatwiej zabić z pewnej odległości, niż ugodzić, czując oddech ofiary, to pewne. Nie mówię tu o czynach dokonanych w stanie silnego wzburzenia, bo wówczas sytuacja jest inna.
Poza tym nasze społeczeństwo nie dojrzało jeszcze chyba do tego, żeby broń miał każdy, kto tego chce.
Zgadzam się jednak, że rozbieżność między możliwymi karami zadziwia. Myślę,że to pozostałość z czasów, kiedy posiadanie broni kojarzyło się władzy jednoznacznie: posiadacz chce obalić jedynie słuszny ustrój... Na szczęście kserografy są dostępne, a posiadanie anten satelitarnych już dozwolone...
Na terenie Grabicy cz Woli Krzysztoporskiej???????????????
Przecież to dwie różne miejscowości gminne. Tak trudno ich odró żnić? Wstyd, co za info...............
Co za okropność, co za sk....... z niego , jemu tez podobna kare ciekawe jak będzie sie czuł ....
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!