Na szacunek trzeba sobie zasłużyć. To po pierwsze.
Co się tyczy kształcenia, to nie chodzi o to żeby kształcić, tylko o to, żeby wykształcić.
A z czym wychodzi młody człowiek ze szkoły? Co umie, co potrafi? Co dajecie młodemu człowiekowi?
Nauczyciele to jedna z najbardziej roszczeniowych grup zawodowych. Im się wszystko należy i basta. Dlaczego traktuje się ich lepiej od innych grup zawodowych? Powinni być traktowani na równi - 26 dni urlopu wypoczynkowego, 40 h w pracy, likwidacja urlopu na podratowania zdrowia, likwidacja innych dodatków (np. wiejskiego). Polska nigdy nie wyjdzie na prostą, jeśli w taki sposób będzie traktowała niektóre grupy zawodowe. Rząd powinien być nieugięty - dać 3 miesięczny okres wypowiedzenia dotychczasowych warunków pracy. Nie podoba się, droga wolna. Tylko gdzie oni znajdą lepszą fuchę?
- jestem nauczycielem - i też jestem zdania, że tak powinno być. Nauczyciele powinni pracować 40 godzin w tygodniu. Godzina 16 - trzaskam drzwiami i wychodzę. Bez pracy domowej. A już najbardziej jestem za jasnym określeniem obowiązków. Oprócz sprawdzania testów robię jeszcze masę innych rzeczy, których, de facto, robić nie powinienem. Oprócz uczenia - muszę jeszcze dokumentować moją aktywność, sporządzać sprawozdania i fotografie, które następnie mam obowiązek wysłać na stronę internetową szkoły oraz do lokalnych mediów - bo taki nam ostatnio obowiązek wprowadzono. Bo o innych szkołach piszą w gazecie, więc nasza też ma się tam pojawiać. I chciałbym, aby rodzice zrozumieli, że na wycieczki, dzieci powinny jeździć z biurem podróży - bez nauczycieli, za to z wynajętymi opiekunami, aby nikt nam nie wypominał, że jeździmy za darmo. Pilnowanie, aby nikt się nie upił i nie spanie po nocach mnie nie bawi!
A tak w ogóle to czas że byście w koncu zabrali sie za robote zamiast dbac tylko o bzdurne przywileje ktore dostaliscie od komuchow w stanie wojennym Nie ma kraju na swiecie w ktorym ktos pracuje 20 godzin tygodniowo i ma 8 tygodni urlopu nie wspominajac o wolnych wekendach swietach .i 2 tygodniach feri zimowych 13 pensja 14 pensja jako wyrownanie od czegos tam a niektore gminy bankrutują bo nie stac je na placenie za nic.Tysiące studentow pedagogiki marzy tylko o tym zeby dorwac sie do cieplej PANSTWOWEJ posadki na ktorej jest taki wypasiony SOCIAL
Zapewniam Cię że w 8 godzin dziennie, 5 razy w tygodniu z 26 dniami urlopu rocznie miałbyś czas na wszystko. A w szczególności na nauczanie, sprawdzanie prac, sporządzanie sprawozdań,dokumentowanie swojej "aktywności"
itp, a jeszcze został by Ci czas na rozwijanie talentów i wyrównywanie poziomu słabszych uczniów.
I tu jest pies pogrzebany - zapraszam do mnie - do towarzyszenia mi podczas moich obowiązków - i okaże się, że owe 20 godzin wyrabiam, ale do wtorku, do południa!!! Ludzie, nie jestem panną Jadzią i pracuję - wczoraj do od 8 do 20, bo lekcje kończyłem o 14.35, a potem, z racji tego, że jestem opiekunem SU, musiałem zostać na dyskotece z okazji Walentynek. I oczywiście za te nadgodziny dostałem figę z makiem! Mnie jednego dnia wyszło 12 godzin w pracy, potem kolacja i sprawdzanie 2 klas klasówek... i aktualizacja strony szkoły i fanpage`a na fecebook`u. Położyłem się o pierwszej. Czyli wychodzi 16 godzin pracy jednego dnia - odjąłem 1 na przygotowanie kolacji i pogapienie się 10 minut w telewizor! Także, droga Jago - chyba muszę się wziąć do roboty, bo za bardzo się opi...! Pozdrawiam wszystkich, którzy mają nauczycieli za bandę oferm i pasożytów - przekażcie tą opinię swoim dzieciom, a na pewno, będą nas - nauczycieli, bardziej szanować i lepiej się uczyć!!!
To gdzie te strajki, jak im urlopy zabierają i dowalają 2 godziny bezpłatnej pracy dodatkowej!?
Boże Kochany, czy to są wypociny jakiegoś nauczyciela? Jeśli tacy "wykształceni" i tak formułujący swoje wypowiedzi nauczyciele mają uczyć nasze dzieci, to może lepiej byłoby nie wychodzić z lasu.
To rzeczywiście bardzo czasochłonne i ciężkie zadania - zwłaszcza w epoce Internetu i mediów elektronicznych.
Nauczyciel od wuefu podał pani od polskiego.
Film jej się urwał, nie pamięta niczego.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!