Szkoda, że stulecie swojego istnienia Muzeum świętuje organizując niemal karczemną imprezę z korowodem w takt szła dzieweczka do laseczka...
To ja już nic nie rozumiem. W 2009 obchodziliście okrągłą rocznicę 100-lecia Muzeum:
https://epiotrkow.pl/news/Piotrkowskie-Muzeum-ma-juz-1..-lat,2192
Kolejny bareizm: "Dziecko jest dzieckio, wypić zawsze można"
Do Pana/Pani "Ja". Eksponaty można mieć w depozycie darmo albo za małe kwoty. Wiele z nich (sztandary, proporczyki, puchary, dyplomy,archiwa itp. itd.) są bezprawnie w rękach prywatnych, a powinny być w muzeum. Większość ludzi schowała je u siebie, bo były likwidowane jak na przykład, kluby Concordia, Piotrcovia, Start. O ile wiem po Concordii różne eksponaty walają się w magazynku stadionu przy ul. Żwirki. O tych pamiątkach z Concordii strona epiotrkow pl kilka dobrych lat temu pisała i sprawa dziwnie ucichła. Przypuszczam, że wiele osób ma takie przedmioty i chętnie je odda. Po za tym administracja i kierownictwo muzeum powinno umiejętnie gospodarzyć funduszami tak, aby stać było na zakup czy depozyt eksponatów ważnych i potrzebnych dla historycznej pamięci z życia naszego miasta. Pozdrawiam.
Okręgowe to muzeum było ale już nie jest. Kukizowcze doucz się sam, zamiast udawać poprawianie rzeczywistości.
To jeżeli rzeczywiście informacja o eksponatach po Klubie "CONCORDIA" jest prawdziwa, że są w pomieszczeniach stadionu miejskiego przy ul. Żwirki, a stadion jest własnością miasta i zarządzany przez miejski OSiR, muzeum jest, również miejskie, to co stoi na przeszkodzie, aby decyzja władz miejskich, umieścić te eksponaty, w gablotach miejskiego muzeum? Oczywiście jeżeli to jest prawda. A jeżeli byłaby to prawda, to nie za bardzo świadczy to, o inicjatywie i kompetencji władzy miejskiej mającej wpływ, na takie dziedziny jak, sport, oświata, kultura i promocja, że szczególnym uwzględnieniem prezydenta miejskiego i przewodniczącego R. M. Marazm i upadek życia społecznego w miescie. Szkoda.
Muzeum jest instytucją miasta i podlega pod Urząd Miasta? Ma zbierać i chronić zabytki, przedmioty i dokumenty związane z Piotrkowem, jego historia w różnych dziedzinach życia społecznego? To dlaczego, jednocześnie, podsuwam, zupełnie bezpłatnie, w czynie społecznym, brak jest zbiorów pamiątek sportu, muzyki, sztuki, szkolnictwa i lecznictwa? Nic nie ma o klubach sportowych, o chórach, orkiestrach, zespołach muzycznych, domu kultury, teatrach itd. itp. Ba! Obnosimy się dumnie ile to w Piotrkowie filmów kręcono, a w muzeum nic na ten temat nie ma, żadnych plakatów, fotosów, rekwizytów, kostiumów będących na planach filmów tu u nas kręconych. Łódź jest blisko, można ściągnąć z zamkniętych magazynów wytwórni filmowych te rzeczy, a i do Warszawy i Wrocławia jest też blisko i dobra droga. Coś mi się zdaje, że pracownicy muzeum zbijają gruchy kijem, a nie bardzo interesują się tymi, dziedzinami piotrkowskiego życia społecznego.
Do Pana/Pani "Ja". Obiekty można mieć w depozycie darmo albo za małe kwoty. Wiele z nich (sztandary, proporczyki, puchary, dyplomy,carchiwa itp. itd.) są bezprawnie w rękach prywatnych, a powinny być w muzeum. Większość ludzi schowała je u siebie, bo były likwidowane jak na przykład, kluby Concordia, Piotrcovia, Start. O ile wiem po Concordii różne eksponaty walają się w magazynku stadionu przy ul. Żwirki. Przypuszczam, że wiele osób ma takie przedmioty i chętnie je odda. Po za tym administracja i kierownictwo muzeum powinno umiejętnie gospodarzyć funduszami tak, aby stać było na zakup czy depozyt eksponatów ważnych i potrzebnych dla historycznej pamięci z życia naszego miasta.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!