Witam,
kto ma internet MNI (Pilickiej) lub Webring. Z tego co wiem obie oferty są na 5GHz. Są to oferty radiowego dostępu i ciekawi mnie ich jakość - ilość awarii, stabilność łącza, ping. Proszę też podać odległość od nadajnika i czy jest widoczność optyczna. Osobiście do nadajnika Pilickiej na Sulejowskiej mam bardzo dobra widoczność i poniżej 1,8km, do Webringa nie wiem, ale widoczności raczej niema. Założył bym Neostradę, ale do centrali po kablach mam około 3,5 km i trochę się obawiam o stabilność i szybkość (max. 4-5Mb/s z wyliczeń).
Proszę o odpowiedzi i z góry za nie dziękuje.
PS. Firma Soft z góry i definitywnie odpada, chyba że by nadajnik miała u mnie na dachu :) - za długo w niej siedziałem i za często nie było neta.
Też mam Aero już od prawie 2 lat i faktycznie nie był zły pomimo tych cogodzinnych przerw ale dopóki używałam go w Tomaszowie, odkąd jestem w PT niestety kompletna porażka.... karta praktycznie nigdzie nie łapie sygnału a rozłącza co kilka minut jak już złapie zasięg :/
Może ktoś zna przyczynę bo z BOKu nie mogę doczekać sie odpowiedzi niestety
słaby zasięg Aero w Piotrkowie (faktyczny, a nie na mapkach), permanentne przeciążenie sieci. Jak jest możliwość spróbował bym dopiąć do modemu zewnętrzną antenkę (jednak to tylko poprawi zasięg, nadal będzie zrywać jeżeli nadajniki będą przeciążone - w PT jest ich chyba 6, z tego nie wiadomo czy wszystkie działają, dokładna lokalizacja na http://mapa.btsearch.pl/).
Dzięki wielkie, moze to niezbyt dużo pomoże ale przynajmniej rozjaśniło mi sytuację
mieszkaniec - widzę ,że wiesz o czym mówisz to może byłbyś tak miły i doradził mi jeszcze odnoście CDM z Orange? Zastanawiałam się nad tym rozwiązaniem ale jakby nie patrzeć to nadal tylko radiówka... na ile i o ile lepsza od innych , typowych radiówek? ( "lepsza" oczywiście to domniemanie )
Co do CDMA Orange to nie jestem za bardzo w temacie, jednak podejrzewam, że jest trochę lepiej (stabilniej) niż na typowym mobilnym. U Orange zdaje się że max w teorii można wyciągnąć około 9,3Mb/s (ale to jak się mieszka przy nowym nadajniku w rewizji 3, na starszych jest to max około 3Mb/s, w praktyce nie jest tak dobrze, ale wszystko zależny od lokalizacji, może być 0,5Mb/s a może być i więcej). A i chyba jeszcze jest jakiś limit danych jeżeli się nie mylę.
CDMA bliżej do mobilnego (limit danych i zmienna prędkość) niż do nawet średniej radiówki (nie będzie limitu, z prędkością to rożnie może być).
Moim zdaniem lepsza już znośna radiówka, albo kabel miedziany (do max 4km bo potem to może być różnie, a i ludzie co mają krótszy link do centrali też narzekają bo im nie działa, szczególnie teraz bo jest przesycenie użytkowników na centralach), ewentualnie wimax.
To wszystko jeżeli nie mamy dostępu do czegoś lepszego, a jak mamy to każda kablówka będzie miała lepsze parametry za niższą cenę.
W Piotrkowie i okolicach brakuje dobrych nieradiówkowych i niekomórkowych dostawców na terenach podmiejskich i wiejskich, dobrą ofertę mają jedynie blokowiska i ewentualnie garstka osób mieszkających zaraz przy centralach telefonicznych. Dużo osób (w tym ja) wolało by wydać to 10 czy 20% więcej za możliwość korzystania z jakiegoś konkretnego internetu kablowego (nie TP) w swojej lokalizacji (nie centrum miasta).
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!