Witam,
kto ma internet MNI (Pilickiej) lub Webring. Z tego co wiem obie oferty są na 5GHz. Są to oferty radiowego dostępu i ciekawi mnie ich jakość - ilość awarii, stabilność łącza, ping. Proszę też podać odległość od nadajnika i czy jest widoczność optyczna. Osobiście do nadajnika Pilickiej na Sulejowskiej mam bardzo dobra widoczność i poniżej 1,8km, do Webringa nie wiem, ale widoczności raczej niema. Założył bym Neostradę, ale do centrali po kablach mam około 3,5 km i trochę się obawiam o stabilność i szybkość (max. 4-5Mb/s z wyliczeń).
Proszę o odpowiedzi i z góry za nie dziękuje.
PS. Firma Soft z góry i definitywnie odpada, chyba że by nadajnik miała u mnie na dachu :) - za długo w niej siedziałem i za często nie było neta.
\pilicka to porażka, pingi długie. Jakość koszmarna jeśli chodzi o VoIP, skype. Dzwonisz, naprawiają a po dwóch dniach to samo.
Webring mam po pilickiej inna jakość, generalnie jestem bardzo zadowolony problem po blokowane porty, nie postawisz serwera.
Polecam
czy nikt nie wie jaka jakość tego internetu w MNI, opcja 4Mb down /1Mb up - to jest na pewno po WiFi, a 1 i 2Mb/s to nie wiem, ale podobno jakieś inne. Czytałem na FB, że jedna z ich spółek ma kłopoty z TP oraz to, że ich WiFi jest porażką (bardzo częste awarie i kompletna olewka klienta). Jak to działa w Piotrkowie?
ale Aero2 ma tylko 0,5Mb/s w najlepszym razie - i owszem brak limitu danych, ale rozłącza co godzinę (mało problematyczne) i raczej nie rozdzielisz tego na co najmniej 2 komputery, aby każdy miał możliwość komfortowego przeglądania neta (np. filmy z YT), fizycznie da się, ale to już nie będzie to. Jako łącze awaryjne to tak. Obecnie mam stabilne 1Mb/s, a mimo to jest lekki kłopot jeżeli siedzą 2 lub 3 osoby w necie na sieci.
Jak miałem ponad 5 lat temu z Softu to przez kilka lat umowy (3) częściej nie było neta niż był niestety, a jak był to jego szybkość skakała. Teraz mam komórkowy (Orange) i jakość pomimo że też nie najlepsza to jest lepiej niż w sofcie (1,5 km od nadajnika) - nie zrywa za często i chodzi praktycznie kiedy jest potrzeba, jednak nie jest to stała szybkość, no ale ten limit danych trochę dobija - trochę YouTuba i niestety szybko leci.
Co do Pilickiej to podobno dość dobry net, ale jakieś limity są, czy coś przyblokowane (chyba jakieś porty), a Webringa nie znam.
Soft nie jest zły chyba nawet się bardzo poprawili. Ja mam do nadajnika w linii prostej pewnie z 2-3km tak na oko liczę i sygnał na 3,5mb jest bardzo dobry, wręcz rewelka i nie ma przesojów w połączeniu. Czasem jak jest silna burza to coś się zawiesi ale to normalne tak na 365 dni w roku może 2 ciągu 3 dni jakieś przerwy są.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!