metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
mieszkaniec07.06.2013 10:21

Witam,
kto ma internet MNI (Pilickiej) lub Webring. Z tego co wiem obie oferty są na 5GHz. Są to oferty radiowego dostępu i ciekawi mnie ich jakość - ilość awarii, stabilność łącza, ping. Proszę też podać odległość od nadajnika i czy jest widoczność optyczna. Osobiście do nadajnika Pilickiej na Sulejowskiej mam bardzo dobra widoczność i poniżej 1,8km, do Webringa nie wiem, ale widoczności raczej niema. Założył bym Neostradę, ale do centrali po kablach mam około 3,5 km i trochę się obawiam o stabilność i szybkość (max. 4-5Mb/s z wyliczeń).
Proszę o odpowiedzi i z góry za nie dziękuje.
PS. Firma Soft z góry i definitywnie odpada, chyba że by nadajnik miała u mnie na dachu :) - za długo w niej siedziałem i za często nie było neta.

sda ~sda (Gość)08.06.2013 21:22

Soft nie jest zły chyba nawet się bardzo poprawili. Ja mam do nadajnika w linii prostej pewnie z 2-3km tak na oko liczę i sygnał na 3,5mb jest bardzo dobry, wręcz rewelka i nie ma przesojów w połączeniu. Czasem jak jest silna burza to coś się zawiesi ale to normalne tak na 365 dni w roku może 2 ciągu 3 dni jakieś przerwy są.

cytat

wit ~wit (Gość)09.06.2013 13:02

Jak miałem ponad 5 lat temu z Softu to przez kilka lat umowy (3) częściej nie było neta niż był niestety, a jak był to jego szybkość skakała. Teraz mam komórkowy (Orange) i jakość pomimo że też nie najlepsza to jest lepiej niż w sofcie (1,5 km od nadajnika) - nie zrywa za często i chodzi praktycznie kiedy jest potrzeba, jednak nie jest to stała szybkość, no ale ten limit danych trochę dobija - trochę YouTuba i niestety szybko leci.
Co do Pilickiej to podobno dość dobry net, ale jakieś limity są, czy coś przyblokowane (chyba jakieś porty), a Webringa nie znam.

cytat

Kondzio ~Kondzio (Gość)09.06.2013 21:40

A ja mam darmowy Aero2 i jestem zadowolony.

cytat

mieszkaniec mieszkaniec10.06.2013 13:31

"Kondzio" napisał(a):

ale Aero2 ma tylko 0,5Mb/s w najlepszym razie - i owszem brak limitu danych, ale rozłącza co godzinę (mało problematyczne) i raczej nie rozdzielisz tego na co najmniej 2 komputery, aby każdy miał możliwość komfortowego przeglądania neta (np. filmy z YT), fizycznie da się, ale to już nie będzie to. Jako łącze awaryjne to tak. Obecnie mam stabilne 1Mb/s, a mimo to jest lekki kłopot jeżeli siedzą 2 lub 3 osoby w necie na sieci.

cytat

moni ~moni (Gość)10.06.2013 14:37

czy nikt nie wie jaka jakość tego internetu w MNI, opcja 4Mb down /1Mb up - to jest na pewno po WiFi, a 1 i 2Mb/s to nie wiem, ale podobno jakieś inne. Czytałem na FB, że jedna z ich spółek ma kłopoty z TP oraz to, że ich WiFi jest porażką (bardzo częste awarie i kompletna olewka klienta). Jak to działa w Piotrkowie?

cytat

użytkownik webring ~użytkownik webring (Gość)13.06.2013 09:41

"moni" napisał(a):

\pilicka to porażka, pingi długie. Jakość koszmarna jeśli chodzi o VoIP, skype. Dzwonisz, naprawiają a po dwóch dniach to samo.
Webring mam po pilickiej inna jakość, generalnie jestem bardzo zadowolony problem po blokowane porty, nie postawisz serwera.
Polecam

cytat

mieszkaniec mieszkaniec14.06.2013 19:17

a jak z internetem mobilnym w Piotrkowie i w niewielkiej odległości od miasta. Ma ktoś LTE od CP lub Plusa? Jak to sie sprawuje jako internet domowy?

cytat

CockS CockS03.07.2013 15:31

Pilicką odradzam, mam i jestem totalnie zirytowany, niby prędkość dobra, ale głupie filmiki na Yt muszę oglądać w 240p co w tych czasach jest nieporozumieniem, neta z nikim nie dzielę więc transfer nie jest dzielony

cytat

mieszkaniec mieszkaniec03.07.2013 19:32

to mni definitywnie odpada, webring z tego co wiem to też (mimo widoczności dwóch punktów, technik nie chciał zdradzić ich lokalizacji) umowę może podpisać tylko osoba mająca umowę o pracę - jedyna firma która ma tak dziwny zapis jaka znam (maja coś w podobie, ale nie umowę o pracę tylko 3 opłacone faktury), trochę mnie wkurzyli z tym - lub też osoba która ma firmę. Komórkowy odpada z racji sporego zapotrzebowania na transfer, nie ściągam, ale jak 3 osoby zasiada na YouTube to od razu limit się skończy - pomijam oferty powyżej 70-80zł. Soft u nigdy więcej, a i tak ceny mają nieatrakcyjne. A o kablu mogę zapomnieć, no chyba że takim 2-4Mb/s od TP za 80zł lub 70 z kombinowaniem, dziękuję postoję.

Wie ktoś jaka firma ma nadajniki na kominie Piotrkowskiej Fabryki Mebli? - dla mnie idealna lokalizacja.

cytat

zalesicka ~zalesicka (Gość)07.07.2013 22:36

W sofcie akurat wiele się pozmieniało na plus , od 10 lat jesteśmy ich klientem i było różnie ale tendencja w stronę dużo lepiej. Od 4 lat nazwa firmy się zmieniła i od tego momentu bardzo poszło na plus. Praktycznie oferty dla stałych klientów rewelacyjne, znajomy wracał do nich po dwóch latach w pilickiej i też zdziwiony , potraktowali go naprawdę dobrze. Warto napisać do nich na maila z zapytaniem albo udać się do nich. Aha nie gadać z kobietą tylko z którymś z facetów w biurze , bo oni robią lepsze oferty przynajmniej w przypadku dziwnych ofert, promocji o których nie ma informacji na stronie ani przez telefon jak odbierze pierwsza lepsza osoba.

cytat

reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat