Jestem klientka busów bo dojeżdżam do łodzi do pracy .Jestem zmuszona jeździć busem bo wszystkie piotrkowskie autobusy zostały zlikwidowane. Kierowcy busów w ostatnim czasie zrobili się panami sytuacji - są aroganccy a na pytania czy dołącz dodatkowe busy śmieją się nam w twarz że za takie pieniądze za przejazd to nic nie będą dołączać. Przejazd kosztuje 7.50 lub 8.50 zależy jaki bus jedzie. Często i gęsto stoimy na przystankach po 1 ,5h bo jak busy są pełne to nie zatrzymują się. Sedno całej sprawy to to że te busy są tak pełne że nawet cała drogą stoi się do Łodzi i z Łodzi. Coraz więcej młodzieży dojeżdża na czelnie a nie korzysta z akademików czy wynająć mieszkań stąd takie kotły w busach.
Mam propozycję: a może ktoś by zrobił konkurencje tym przewoźnikom i puścił dodatkowe busy szczególnie w godzinach rannych i popołudniowych>? A może wygodny autobus i gwarantujemy że przesiądziemy się do n niego bo już wszyscy narzekają, a jak stać to przynajmniej nie zgiętym .
Poszukuję takiego "pracowniczego" busa, ktoś coś może podpowiedzieć?
Prosze odezwac sie do mnie na priv,moze pomoge...
Rozwiązaniem na ścisk w busach kursowych są busy (przewozy pracownicze). Tam ma się swój fotelik i jedzą odrębną trasą bliżej centrum Łodzi.
"Na pks piotrków nie ma już co liczyć. Prywaciarze skutecznie ich wygryźli." z tym stwierdzeniem się nie zgodzę. To PKS sam się zniszczył. Pamiętam jak piotrkowski pks do Łodzi liczył sobie za bilet 10 - 12 zł, zaś przelotowe z końskich 6- 7 zł. Duma nie pozwalała im obniżyć cen, więc padli i musieli zlikwidować linie. Prywatne połączenia to wymóg chwili, więc wykorzystano to i chwała tym przewoźnikom. Jak im się w głowach nie pomiesza to będziemy dalej mieć połączenia z Łodzią po przystępnych cenach.
Nie wiem, ja również dojeżdżam codziennie na 8 godzin (od kilku lat!) i jakoś nigdy nie spotkałam się z tego typu problemami. Oczywiście, jak ktoś napisał, kwestia zachowania to kwestia indywidualna i zdarzają się pojedyncze przypadki chamów, ale takie przypadki zdarzały się również w PKS-ach. Jeśli chodzi o ceny, to wybiera Pani chyba najdroższych przewoźników, gdyż ja jeżdżę busem za 6 zł, który ma taką częstotliwość przyjazdów i odjazdów, że nie ma najmniejszego problemu z dostosowaniem się. Poza tym jeśli wraca się stale i takiej samej porze, to przewoźnik ten proponuje promocję polegającą na tym, że płaci się 10 zł za przejazd w obie strony. Przy powrocie oddaje się po prostu bilet. Nie zauważyłam również aż takiego napięcia, żeby bus stał 1,5 godziny na przystanku - to chyba jest już lekko przesadzone. Kiedy zlikwidowali autobusy i zaczęłam jeździć busami, również na początku nie wiedziałam, że są oferty lepsze i gorsze. Myślałam, że wszystko to jeden wielki dziad. A tak nie jest. Więc proszę się rozejrzeć, a nie oceniać wszystkich po jednych pieniądzach.
Rano są bezpośrednie połączenie kolejowe z Łodzią: 6.55, 7.51 i kolejne o 8.53. Bilet kosztuje 7 zł.
Jedyny złe skojarzenia jeżeli chodzi o punktualność miałem z firmą Orion ale po jakimś czasie dostosowali się do rynku. Co do uprzejmości kierowców nie spotkałem się z czymś takim w żadnym z busów, może jakieś pojedyncze przypadki ale nie wynikające raczej ze złej woli. Największy minus to tak jak napisano wyżej - brak miejsca, mało miejsca (siedzenie też w busach nie należy do komfortu) a często gęsto nawet brak możliwości zabrania pasażerów z przystanku. Z tego co widzę firma Dawid już wozi ludzi do Łodzi większym busem, może i inne firmy pójdą ich śladem. Co do ceny - 7.5 to obecnie stawka i tak chyba dość wygórowana skoro część przewoźników potrafi wozić ludzi za 6 zł. Polecam również jak ktoś wyżej napisał blablacar. Jeśli dojeżdża Pani na 8 jak większość to pewnie nie będzie problemów ze znalezieniem osoby, która Panią podwiezie za 5-7 zł. 8 zł to już rozbój w biały dzień ;-)
ps. połączenie kolejowe? Dobry żart ;-)
Na pks piotrków nie ma już co liczyć. Prywaciarze skutecznie ich wygryźli.
Jak już rozmowa o busach do Łodzi,to czy wiadomo o ich rozkładzie świątecznym?
pozostaje jeszcze połączenie kolejowe i wspólne przejazdy do Łodzi: www.blbblacar.pl
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!