Witam, jak należy jeździć po tym małym rondku od strony sulejowa? Wg mnie jeśli skręcam w pierwszą w prwo to powinienem zjechać na prawy pas ronda i zjechać w 1 w prawo a jeśli jadę na sulejowską to powinienem wjechać na środkowy (lewy pas ronda) i zjechać 2gmi zjazdem czyli na sulerjowską. Ale co w sytuacji gdy gościu na prawym pasie nie zjedzie pierwszym w prawo tylko chce sie władować także na sulejowską? miałem taką sytuację dziś. Załączam obrazek - ja jestem autem "A".
http://img96.imageshack.us/img96/4825/jpgvo.jpg
predatorback: Być pewnym to sobie możesz, ale widać, że nie znasz przepisów ustawy prawo o ruchu drogowym. Znajdź mi w tej ustawie przepis potwierdzający słuszność Twoich słów.
Zapewniam Cię, że nie znajdziesz, a powoływanie się na egzaminatorów, czy policjantów to prawie jak powoływanie się na Wikipedię - np. w Radomiu czy Łodzi na egzaminie zawracając na rondzie trzeba włączać lewy kierunkowskaz, a w Lublinie nie można. Dzieje się tak ponieważ egzaminatorzy tworzą własną wykładnię prawa.
PS. Wczoraj znowu jakiś artysta wykonał taki sam manewr - opuścił rondo z lewego pasa, niemalże zajeżdżając mi drogę. Przydałaby się tam policja, ale dobrze wyszkolona.
Mam takie samo zdanie jak predatorback - czym jedziesz dalej to jedziesz po wewnętrznym pasie. Aha mni chodzi o to 1sze rondo od strony sulejowa a nie 2 ;-)
Piotrkowianin - jeśli pierwszy jest skręt w prawo na rondzie to ustawiasz się na prawym. Jeśli jest to drugi wyjazd z ronda - tak jak w przypadku jazdy z Sulejowa na Sulejowską - to się ustawiasz na lewym pasie. Tego co piszę jestem pewien na 95%. Zapewne egzaminator lub policjant z drogówki byłby najlepszym interpratorem ruchu na tym rondzie.
Oj Wy, niedzielni kierowcy. A od kiedy to można zjeżdżać z ronda, czyli skręcać w prawo z wewnętrznego (czyli lewego) pasa ruchu??
Kilka razy miałem tam sytuację, że właśnie taki kierowca samochodu A usiłował mi zajechać drogę (ja jechałem samochodem B - cały czas ul. Sulejowską). W ubiegłym roku na tym rondzie wjechała w mojego kolegę na prawym pasie ciężarówka zjeżdżająca z lewego pasa. Prowadził ją instruktor nauki jazdy, który wymusił pierwszeństwo przejazdu.
Kiedyś wysłuchałem w radio wypowiedzi na ten temat egzaminatora z WORD. Jeśli jesteś sam. A to prawidłowo się ustawiasz jeśli chcesz dalej jechać na Sulejowską. Na zewnętrznym (prawym) pasie - jadąc od Sulejowa - ustawiają sie samochody, które chcą zjechać na trasę Miast Partnerskich. Mimo to trzeba uważać na tym rondzie bo często z prawego pasa wjeżdżają na Sulejowską i dochodzi do stłuczek.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!