artykuł sponsorowany

Zdrowe i pożywne śniadanie – co jeść, a czego unikać?

Piątek, 06 maja 2022
„Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w naszym codziennym jadłospisie” – to zdanie często powtarzane przez wielu dietetyków. Czy rzeczywiście tak jest? Pierwszy posiłek, który zjadamy w ciągu dnia, wpływa na nasze samopoczucie i daje energie do działania (lub jej brak). Wobec tego co jeść na śniadanie? Z jakich produktów je komponować? Poniżej podpowiadamy!

 

Czy śniadanie jest ważne?

 

Odpowiedź na to pytanie nie podlega dyskusji – śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem w ciągu dnia i powinno ono dostarczać ok. 30% wartości energetycznej naszej diety. W zależności od indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego powinno ono zwierać od 400 do 650 kcal. Oprócz samej energii śniadanie powinno dostarczyć nam również wartościowych substancji odżywczych – dzięki temu będziemy mieć siłę i energię do działania, będziemy w stanie skoncentrować się na pracy, a przy tym również zyskamy zdolność do rozwiązywania problemów. Pomijanie śniadania może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, w tym m.in. w postaci stanów zapalnych czy wrzodów żołądka.

 

Z jakich produktów komponować śniadanie?

 

Rankiem wiele osób uskarża się na brak apetytu, czego konsekwencją jest jedzenie na śniadanie nie do końca zdrowych produktów w celu odhaczenia tego ważnego obowiązku. Jest to poważny błąd, ponieważ istotne jest nie tylko to, by zjeść śniadanie, ale również to, z jakich produktów je skomponujemy. Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien zawierać łatwo przyswajalne węglowodany, które są lekkostrawne, a przy tym również sycące. Oprócz tego śniadanie powinno zawierać również produkty białkowe i tłuszczowe.

 

Jeśli dopiero zaczynamy swoją przygodę ze zdrowym żywieniem, to warto wcześniej wybrać się do sklepu ze ekologiczną żywnością i zakupić produkty, które nie będą zawierać sztucznych barwników i konserwantów. Warto też poradzić się dietetyka, który podpowie nam, z jakich produktów komponować śniadanie.

 

Produkty węglowodanowe na śniadanie

 

Śniadanie powinno dostarczać „zdrowych” węglowodanów, czyli łatwo przyswajalnych, a przy tym zaspokajających poczucie głodu na co najmniej kilka godzin. Dzięki temu damy swojemu organizmowi „zastrzyk” energii i pobudzimy nasz układ trawienny do działania. Ważne jest to, by komponować śniadanie przede wszystkim z węglowodanów złożonych, czyli: kaszy, płatków owsianych, pieczywa razowego. Warto także włączyć do swojej diety węglowodany proste w postaci owoców, które dostarczą nam wartościowych substancji odżywczych. Najlepsze będą cytrusy, np. pomarańcze, spożywane w formie świeżo wyciskanego soku. Zdecydowanie powinniśmy jednak unikać cukrów prostych w postaci produktów wysokoprzetworzonych.

 

Produkty białkowe na śniadanie

 

W naszym codziennym śniadaniu nie może również zabraknąć produktów białkowych, które pozwalają utrzymać prawidłowy poziom glukozy w naszym organizmie i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego układu hormonalnego. Oprócz tego białko pozytywnie wpływa na funkcje poznawcze naszego mózgu. Komponując śniadanie, warto sięgać po pełnowartościowe źródła białek, czyli np. jogurt grecki (można dodać go do owsianki), jajka (w formie omletu czy jajecznicy, ugotowanej na twardo bądź na miękko), serek wiejski czy też twaróg.

 

Produkty tłuszczowe na śniadanie

 

W naszym codziennym śniadaniu nie powinno zabraknąć również wartościowych tłuszczów, które dostarczą nam wartościowych kalorii, a także niezbędnych substancji odżywczych. Dzięki nim możemy uniknąć poczucia zmęczenia i nadmiernej senności w ciągu dnia. Źródłem zarówno wartościowych tłuszczów, jak i białek są jajka, dlatego też wielu dietetyków poleca je spożywać na śniadanie. Wśród produktów, które dostarczą nam wartościowych tłuszczów, można wymienić również tłuste ryby morskie, np. łososia, makrelę, tuńczyka czy też śledzia. Dobrym pomysłem są także warzywa roślin strączkowych, gorzka czekolada, kakao, orzechy czy też awokado. Nie należy również zapominać o maśle, na którym możemy usmażyć omlet czy jajecznicę, a także oliwie z oliwek, którą z kolei możemy dodać do sałatki.

POLECAMY


Zainteresował temat?

0

0


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat