O to, żeby było smacznie dbają nauczycielki przedmiotów żywieniowych - Agnieszka Sęk i Katarzyna Wojtczak. Wolontariuszki współpracujące ze szkołą (Lioba z Niemiec, Oana z Rumunii i Burku z Turcji) zorganizowały warsztaty gotowania z kuchni tureckiej na zajęciach praktycznych klasy II TŻ.
Zupa z soczewicy podana z cytryną i miętą miał oryginalny nietypowy smak. W kuchni polskiej rzadko pojawiają się dania z soczewicy, więc przepis wzbudził zainteresowanie, tym bardziej, że okazał się prosty w wykonaniu.
Bananowy deser z kaszy manny miał oryginalną postać i dzięki posypaniu czekoladą kuszący zapach.
Zajęcia to również dobra okazja do kształcenia językowego. Wolontariuszki dopiero uczą się polskiego, więc porozumiewają się po angielsku i niemiecku. Młodzież ZSP w Szydłowie zdążyła się już przyzwyczaić do obcojęzycznych gości.
- Wałęsające się psy w gminie Wolbórz: problem mieszkańców i wyzwanie dla samorządu
- Fundusze europejskie dla województwa łódzkiego
- Wojsko opanowało Bugaj
- Dzień babci w przedszkolu Kubuś Puchatek w Piotrkowie
- Tragedia w szpitalu w Piotrkowie. Pacjentka nie przeżyła, bo odmówiono jej pomocy w szpitalu? [aktualizacja]
- Piotrkowska policja zatrzymała dilera narkotyków
- Prezydent Piotrkowa przekazał wyjątkowy dar na licytację WOŚP
- Wypadek na A1. Duże utrudnienia w kierunku Katowic
- Pożar budki z kebabem w Wolborzu. W środku były butle z gazem