artykuł sponsorowany

Profesjonalne garnki gastronomiczne - jak wybrać?

Środa, 10 stycznia 2024
Profesjonalne gotowanie wymaga odpowiedniego wyposażenia. Nie sposób sobie wyobrazić pracy szefów kuchni bez wyposażenia w odpowiednie naczynia kuchenne. A wśród nich absolutną podstawą są garnki. Od ich jakości zależy końcowy efekt przygotowywanych potraw.
Profesjonalne garnki gastronomiczne - jak wybrać?


Na co zwrócić uwagę wybierając profesjonalne garnki gastronomiczne?

 

Kiedy możesz potrzebować dużych garnków gastronomicznych?

 

Czynnikiem, na który z reguły zwraca się uwagę w pierwszej kolejności podczas zakupu garnka, jest jego pojemność. W żadnej kuchni nie ma garnków w jednym rozmiarze, lecz zwykle w zestawie jest kilka różnych do gotowania różnych potraw. Nawet jeśli domowe garnki mają różną pojemność, to z reguły nie sięgają one więcej niż kilku, a maksymalnie kilkunastu litrów. Po prostu nie jest konieczne wybieranie większych do potrzeb domowych. Takie produkty kuchenne o zwiększonej pojemności stają się w rzeczywistości nie tylko konieczne, a nawet niezbędne w niektórych sytuacjach. O jakich sytuacjach mowa? Po pierwsze chodzi o profesjonalną kuchnię, a nie warunki domowe. Z pewnością tam, gdzie obsługuje się więcej niż 20 osób, tam przydają się garnki o dużej pojemności. Przygotowanie zupy dla 30 osób to zupełnie innego rodzaju zadanie niż ugotowanie jej dla 3 osób. Chodzi więc nie tylko o restauracje, lecz firmy cateringowe, czy też takie miejsca, jak szkolne oraz szpitalne stołówki.

 

Aluminium, emalia, stal nierdzewna

 

Materiał użyty do wykonania przyborów kuchennych odgrywa kluczową rolę w procesie przygotowywania posiłków. Aluminium jest często wybierane ze względu na swoją lekkość z zachowaniem jednoczesnej twardości. To połączenie gwarantuje łatwość użytkowania i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Materiał ten jest również odporny na korozję i czyszczenie, zapewniając długotrwałe użytkowanie. Aluminium jest dobrym przewodnikiem ciepła, dzięki czemu gotowanie i podgrzewanie posiłków jest szybkie i efektywne.

Profesjonalne garnki emaliowane są trwałe i łatwe do czyszczenia dzięki specjalnej powłoce. Od lat są obecne i popularne w kuchni polskiej i charakteryzują się niezawodnością oraz niepowtarzalnym designem, kojarzącym się z domowymi wnętrzami. Emalia skutecznie zabezpiecza naczynie przed korozją i jest kwasoodporna, a tym samym bezpieczna dla zdrowia. Nie wchodzi w reakcję ze składnikami żywności oraz smakami i zapachami.

Materiałem najczęściej używanym do produkcji profesjonalnych patelni cateringowych jest stal nierdzewna. Znany ze swojej doskonałej przewodności cieplnej i swojej trwałości gwarantuje wiele lat użytkowania bez uszkodzeń, korozji, a nawet zarysowań. Stal nierdzewna rozprowadza ciepło równomiernie w całym pojemniku, dzięki czemu przygotowane potrawy nie przypalają się ani nie przyklejają się do ścianek.

 

Czym kierować się wybierając garnki gastronomiczne

 

Wybór garnków musi być dokładnie przemyślany pod kątem ich przeznaczenia. Garnki profesjonalne aluminiowe to naczynia lekkie i bardzo uniwersalne, które idealnie nadają się do gotowania w małej i dużej gastronomii oraz w warunkach domowych. Emalia to idealny wybór dla mniejszych lokali, które stawiają na bardziej swojski klimat. Serwowane bezpośrednio z nich potrawy nabiorą domowego charakteru, który doceniany jest przez klientów. Ogromny wybór wzorów garnków pozwoli idealnie dopasować naczynia do wystroju, tworząc niepowtarzalną i przyjemną atmosferę. Stal nierdzewna dedykowana jest dla wymagających szefów kuchni. Materiał jest niezawodny i trwały. Dlatego profesjonalne garnki gastronomiczne ze stali nierdzewnej są najczęściej wybierane w każdej kuchni i gastronomiach.

 

 

POLECAMY


Zainteresował temat?

0

0


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat