Kuchni uczyli się od mistrza

Czwartek, 29 maja 201415
Skóra wieprzowa w czekoladzie z sosem lawendowo-pomarańczowym z tabasco oraz polędwica wołowa podana na kozim serze z truskawkami i musem z białego wina...
foto: Magda Wagafoto: Magda Waga

Rafał Wronka, szef kuchni brytyjskiej sieci restauracji, poprowadził lekcję gotowania dla uczniów z klas technikum żywienia Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Szydłowie. Jeden z najlepszych kucharzy w Polsce pokazał, że kuchnię można postrzegać także z innej perspektywy.


- Chciałbym, aby młodzież ucząca się gotować miała styczność z tym, co dzieje się w pracy, nie tylko w szkole. Chcę przybliżyć uczniom, jak wygląda prawdziwa kuchnia. Podstawy nauki na pewno są takie same, ale praca na kuchni jest czymś zupełnie innym. To naprawdę ciężka praca, a nasze praktyki wyglądają, jak wyglądają. Dziś gotowanie stało się modne. Młodzież ma coraz większą pasję w gotowaniu. A pasję tę naprawdę można doskonale rozwijać - mówił Rafał Wronka.

Szef kuchni dodał, że podczas warsztatów pragnął pokazać uczniom, że smaki i ich łączenie znajdują się tylko w naszych głowach, dlatego połączenia, które zaproponował w kuchni miały być oznaką otwartości na smaki.

Dyrektor szkoły, Rafał Czajka mówił, że to wyjątkowa lekcja dla uczniów. - Doświadczenie Rafała Wronki jest ogromne. Warsztaty, które poprowadził są świetną okazją dla naszych uczniów, by dowiedzieli się, że kuchnia nie jest czymś ograniczonym i można postrzegać ją bardzo różnie i szeroko - mówił Rafał Czajka.

 

Podczas warsztatów uczniowie z mistrzem kuchni przygotowali skórę wieprzową w czekoladzie z sosem lawendowo-pomarańczowym z tabasco oraz polędwicę wołową podaną na kozim serze z truskawkami i musem z białego wina.


Zainteresował temat?

6

0


Zobacz również

reklama

Komentarze (15)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

assa ~assa (Gość)29.05.2014 19:03

Zdjecie nr 6- az chce się smiac :P czepek na glowce a wlosow cala kita wystaje... a to na tych talerzach to co to?Poczatki ustrojenia dania czy niedojedzone danie? :P

Komentarz był edytowany przez autora: 29.05.2014 19:11

50


szczerze! ~szczerze! (Gość)29.05.2014 18:56

Takie jedzenie to tylko u takich francuskich piesków jak Czajka. Normalnie to chłop potrzebuje schabowego z kapustą i kartoflami.

50


assa ~assa (Gość)29.05.2014 18:44

"jaki" napisał(a):
Jeden z najlepszych kucharzy w Polsce .......
szef kuchni brytyjskiej sieci restauracji.....
rzetelność dziennikarska to cenna cecha w pracy


Co w tym dziwnego?
W Polsce jest jednym z najlepszych a za granica szefem-proste...

"qqryq" napisał(a):
tu bratek, tu truskawki plasterek, tam się ketchup wychlapnął... to jest ta niby prawdziwa kuchnia?
przecież to nawet ładnie nie wygląda, do jedzenia nijak nie zachęca


Moje zdanie jest bardzo podobne...
Jak dla mnie wygląd tez zniecheca...Nie lubie az takich eksperymentow w kuchni...

Komentarz był edytowany przez autora: 29.05.2014 18:59

30


qqryq ~qqryq (Gość)29.05.2014 18:02

tu bratek, tu truskawki plasterek, tam się ketchup wychlapnął... to jest ta niby prawdziwa kuchnia?
przecież to nawet ładnie nie wygląda, do jedzenia nijak nie zachęca

41


jaki ~jaki (Gość)29.05.2014 15:34

Jeden z najlepszych kucharzy w Polsce .......
szef kuchni brytyjskiej sieci restauracji.....
rzetelność dziennikarska to cenna cecha w pracy

31


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat