Wzmocnij odporność
Właściwa dieta ma duży wpływ na kondycję układu immunologicznego, a o lepszą odporność powinniśmy zadbać już na początku jesieni. W walce z przeziębieniami pomocne są owoce dzikiej róży, ponieważ z uwagi na dużą zawartość witaminy C wzmacniają odporność organizmu. Owoce te zawierają również żelazo, magnez, karoten, wapń, potas i fosfor. – wymienia Izabela Czarnecka, dietetyk z Centrum Naturhouse przy ul. Słowackiego 138A. Źródłem cennych witamin oraz minerałów są także przetwory z pigwy, która poprawia odporność i wzmacnia organizm podczas przeziębienia czy grypy. Warto również zwrócić uwagę na o korzystne dla zdrowia właściwości żurawiny, uznawanej za naturalny antybiotyk.
Pamiętajmy też koniecznie o rodzimych jabłkach. Oprócz wspaniałego smaku, dostarczają one także cennych dla zdrowia składników. Zawierają m.in.: witaminę C, A, B1 i B2. Ponadto są źródłem magnezu, który wzmacnia układ nerwowy oraz potasu obniżającego ciśnienie krwi. Kolejną zaletą rodzimych owoców jest wysoka zawartość błonnika regulującego pracę jelit, redukującego cholesterol i wspomagającego usuwanie szkodliwych substancji z organizmu.
Podobne właściwości mają również gruszki bogate w witaminy: A, C, E i PP, a także potas, wapń, żelazo i cynk. - Owoce te nie wywołują alergii, działają leczniczo w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy nerkowej. Co więcej - oczyszczają organizm oraz pomagają w obniżaniu gorączki –stwierdza dietetyk Izabela Czarnecka.
Warzywa oczyszczają organizm
W naszym jadłospisie powinny się także znaleźć jesienne warzywa. Najbardziej charakterystyczne dla tej pory roku są dynie, będące źródłem witaminy: A, C, E, B1, B2, PP oraz potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Dynia reguluje przemianę materii, usprawnia trawienie, wspomaga usuwanie toksyn z jelit i obniża poziom tłuszczów we krwi. Oprócz miąższu równie cenne są pestki, które dzięki zawartości kukurbitacynów zwalczają pasożyty układu pokarmowego. Pamiętajmy także o niskokalorycznej kapuście. Warzywo to jest źródłem błonnika, dzięki czemu zapewnia szybkie uczucie sytości. Podobnie jak grzyby, będące nieodłącznym składnikiem jesiennych potraw, bogate również w wartościowe białko, witaminę A, PP oraz witaminy z grupy B.
Orzechy na poprawę koncentracji
Słodycze, chipsy i paluszki, po które chętnie sięgamy podczas długich jesiennych wieczorów warto zastąpić orzechami. - W zależności od gatunku są one źródłem witamin A, E, z grupy B i składników mineralnych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obecne w orzechach obniżają poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów w surowicy krwi, a zawarty w nich magnez reguluje ciśnienie tętnicze – dodaje dietetyk. Wszystkie gatunki orzechów polecane są dla osób zestresowanych, przemęczonych i mających problemy z zasypianiem.
Jedną z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania, nie tylko w okresie jesiennym, jest przestrzeganie pełnowartościowej diety, bogatej we wszystkie składniki odżywcze. Korzystając z dobrodziejstw natury, wzbogaćmy nasz jadłospis o produkty, które są nie tylko smaczne, ale także wpływają korzystnie na nasze zdrowie.
Rozgrzewający ratatouille
Składniki:
- bakłażan
- cukinia
- 2 duże pomidory
- ½ papryki zielonej
- ½ papryki żółtej
- ½ papryki czerwonej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- tymianek, rozmaryn, cząber
- liść laurowy
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażan oczyścić, pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie opłukać. Papryki bez gniazd nasiennych pokroić w paski, a cukinię w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory i smażyć ok. 5 min. Włożyć paprykę, bakłażan, cukinię, czosnek i liść laurowy. Podlać odrobiną wody, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Przykryć i dusić na małym ogniu ok 20 minut. Posypać natką.
Placuszki z dyni z chilli i natką pietruszki
Składniki:
- 250 g dyni
- 2 jaja
- 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 75 g chudego serka homogenizowanego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ¼ papryczki chili
- natka pietruszki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Dynię wydrążyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Chili i pietruszkę drobno posiekać. Składniki wymieszać dokładnie z mąką, jajkiem, solą i proszkiem do pieczenia. Patelnię wysmarować olejem i rozgrzać. Na patelni rozkładać ciasto tak, by powstały cienkie placuszki. Smażyć na złocisty kolor z każdej ze stron. Placuszki podać z serkiem. Polecamy również wersję placuszków bez chili, lecz podanych z sosem czosnkowym (do serka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ulubione zioła).
Smacznego!