Jesienne smaki dla zdrowia

Sobota, 19 września 20156
Okres jesienny stawia przed organizmem wiele wyzwań. Z uwagi na zmienną pogodę łatwiej o przeziębienia czy infekcje. Nie powinniśmy rezygnować wtedy ze świeżych warzyw i owoców, będących źródłem naturalnych witamin wzmacniających odporność organizmu. Warto sięgać zwłaszcza po produkty sezonowe z krajowych upraw i własnego ogrodu.

Wzmocnij odporność

Właściwa dieta ma duży wpływ na kondycję układu immunologicznego, a o lepszą odporność powinniśmy zadbać już na początku jesieni. W walce z przeziębieniami pomocne są owoce dzikiej róży, ponieważ z uwagi na dużą zawartość witaminy C wzmacniają odporność organizmu. Owoce  te zawierają również żelazo, magnez, karoten, wapń, potas i fosfor. – wymienia Izabela Czarnecka, dietetyk z Centrum Naturhouse przy ul. Słowackiego 138A. Źródłem cennych witamin oraz minerałów są także przetwory z pigwy, która poprawia odporność i wzmacnia organizm podczas przeziębienia czy grypy. Warto również zwrócić uwagę na o korzystne dla zdrowia właściwości żurawiny, uznawanej za naturalny antybiotyk.

Pamiętajmy też koniecznie o rodzimych jabłkach. Oprócz wspaniałego smaku, dostarczają one także cennych dla zdrowia składników. Zawierają m.in.: witaminę C, A, B1 i B2. Ponadto są źródłem magnezu, który wzmacnia układ nerwowy oraz potasu obniżającego ciśnienie krwi. Kolejną zaletą rodzimych owoców jest wysoka zawartość błonnika regulującego pracę jelit, redukującego cholesterol i wspomagającego usuwanie szkodliwych substancji z organizmu.

Podobne właściwości mają również gruszki bogate w witaminy: A, C, E i PP, a także potas, wapń, żelazo i cynk. - Owoce te nie wywołują alergii, działają leczniczo w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy nerkowej. Co więcej - oczyszczają organizm oraz pomagają w obniżaniu gorączki –stwierdza dietetyk Izabela Czarnecka.

 

Warzywa oczyszczają organizm

W naszym jadłospisie powinny się także znaleźć jesienne warzywa. Najbardziej charakterystyczne dla tej pory roku są dynie, będące źródłem witaminy: A, C, E, B1, B2, PP oraz potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Dynia reguluje przemianę materii, usprawnia trawienie, wspomaga usuwanie toksyn z jelit i obniża poziom tłuszczów we krwi. Oprócz miąższu równie cenne są pestki, które dzięki zawartości kukurbitacynów zwalczają pasożyty układu pokarmowego. Pamiętajmy także o niskokalorycznej kapuście. Warzywo to jest źródłem błonnika, dzięki czemu zapewnia szybkie uczucie sytości. Podobnie jak grzyby, będące nieodłącznym składnikiem jesiennych potraw, bogate również w wartościowe białko, witaminę A, PP oraz witaminy z grupy B.

 

Orzechy na poprawę koncentracji

Słodycze, chipsy i paluszki, po które chętnie sięgamy podczas długich jesiennych wieczorów warto zastąpić orzechami. - W zależności od gatunku są one źródłem witamin A, E, z grupy B i składników mineralnych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obecne w orzechach obniżają poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów w surowicy krwi, a zawarty w nich magnez reguluje ciśnienie tętnicze – dodaje dietetyk. Wszystkie gatunki orzechów polecane są dla osób zestresowanych, przemęczonych i mających problemy z zasypianiem.

Jedną z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania, nie tylko w okresie jesiennym, jest przestrzeganie pełnowartościowej diety, bogatej we wszystkie składniki odżywcze. Korzystając z dobrodziejstw natury, wzbogaćmy nasz jadłospis o produkty, które są nie tylko smaczne, ale także wpływają korzystnie na nasze zdrowie.

 

Rozgrzewający ratatouille

Składniki:

  • bakłażan
  • cukinia
  • 2 duże pomidory
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki żółtej
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek, rozmaryn, cząber
  • liść laurowy
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażan oczyścić, pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie opłukać. Papryki bez gniazd nasiennych pokroić w paski, a cukinię w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory i smażyć ok. 5 min. Włożyć paprykę, bakłażan, cukinię, czosnek i liść laurowy. Podlać odrobiną wody, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Przykryć i dusić na małym ogniu ok 20 minut. Posypać natką.

 

 Placuszki z dyni z chilli i natką pietruszki

Składniki:

  • 250 g dyni
  • 2 jaja
  • 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 75 g chudego serka homogenizowanego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ¼ papryczki chili
  • natka pietruszki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Dynię wydrążyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Chili i pietruszkę drobno posiekać. Składniki wymieszać dokładnie z mąką, jajkiem, solą i proszkiem do pieczenia. Patelnię wysmarować olejem i rozgrzać. Na patelni rozkładać ciasto tak, by powstały cienkie placuszki. Smażyć na złocisty kolor z każdej ze stron. Placuszki podać z serkiem. Polecamy również wersję placuszków bez chili, lecz podanych z sosem czosnkowym (do serka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ulubione zioła).

Smacznego!


Zainteresował temat?

5

0


Zobacz również

Komentarze (6)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

tutaj tutajranga20.09.2015 10:03

Ratatouille najlepiej robi szczur. Innego nie jem.

21


babunia ~babunia (Gość)21.09.2015 17:33

dzisiaj kupiłam na rynku piękne jabłka.Były tylko piękne- twarde jak kamień i kwaśne jak ocet.Po jednym kęsie momentalnie ciemniały.

10


Piotrkowianinn ~Piotrkowianinn (Gość)22.09.2015 14:42

A ja kupuje smaczne, (dosłownie) przepyszne jabłka na stoisku w Realu. Przywożą je z Sandomierza. Te na hali są naprawde okropne. a niektore małe jak mandarynki i w żaden sposób nie przypominają smaku dobrych jabłek.

40


Kepasa ~Kepasa (Gość)20.09.2015 08:55

Ta jasne dla zdrowia szczególnie te sklepowe owoce od ogrodników co chwila pryskane różnymi świństwami.

31


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat