Tak to właśnie jest z tymi kamienicami kupują nie remontują a potem są takie nieszczęścia teraz będą latać i sprawdzać wszędzie balkony sam mieszkam w kamienicy w której niedawno tynk odleciał i co i nic nie robią z tym skuli kawałkiem i zadowoleni patrzeć jak nie szczęście się stanie .
A ile lat czynsze były zamrożone? Często nawet tych niskich lokatorzy nie płacą. Stan techniczny budynków jest pochodną zaniedbań remontowych z całych dekad.
pomyslcie jaka to jest tragedia dla bliskich, a jaki strach dla mieszkancow:(
Inspektorzy PINB dopiero wtedy zaczynają kontrole, kiedy dojdzie do katastrofy budowlanej. I w zasobach komunalnych i prywatnych, przedwojenne kamienice są w opłakanym stanie.
W czasach komuny, władze meldowały z braku mieszkań komunalnych do prywatnych kamienic. Właściciele nie mieli nic do powiedzenia. Po odzyskaniu kamienic, zaczęli się pozbywać lokatorów nie tylko uciążliwych i niepłacących czynsz pod pretekstem zamieszkania po upływie 3 lat od wypowiedzenia najmu. Bogu ducha winnym lokatorom kamienicznicy w całym kraju podwyższają czynsz do niebotycznych rozmiarów bo gmina nie ma odpowiedniej liczby mieszkań. Czy ci ludzie są temu winni, że komuna ich albo ich rodziców czy dziadków ulokowała w prywatnych domach?
Właściciele narzekają, że lokatorzy nie płacą. Są tacy co płacą i to bardzo wysoki czynsz wyższy niż w zasobach gminy i spółdzielniach mieszkaniowych gdzie stan techniczny i warunki są o wiele lepsze. Kamienicznicy zawsze narzekają zwłaszcza spadkobiercy którzy w ten sposób znaleźli sobie sposób na życie. Chcecie będziemy ten wątek komentować do oporu, wiem coś na ten temat.
Bez watpienia jest to straszna tragedi tym bardziej spotegowana tym , że zginęło małe dziecko.
Ale nie jest to tragedia tylko tych ludzi. Jest to tragedia także nas wszystkich ludzi, bo kiedy ginie w takim wypadku dziecko każdego z nas to dotyka.
Ja tylko współczuje bezmyslności i debilizmowi administracji budynku lub jego włąscicielowi.
Myslenie sprawiało i nadal sprawia tym ludziom ból.
A pewnie powiedzom , ze mają wyrzuty sumienia. A czy sumienie to wogóle oni mają???
Proszę zauważyć, że sprawa nie dotyczy tylko kamienic prywatnych, ale także bloków wybudowanych w latach 70-tych. Niektóre balkony wyglądają tragicznie (czytaj: bloki TBS-u).
W blokach czynsze podnoszone są raz lub dwa razy w roku, a doprosić się remontu balkonu to wielki sukces.
Wyrazy współczucia dla rodziny.
Remont balkonu
Uchwała z dnia 7 marca 2008 r. (sygn. akt III CZP 10/08)
Właściciel lokalu mieszkalnego ponosi wydatki związane z utrzymaniem w należytym stanie balkonu stanowiącego pomieszczenie pomocnicze służące wyłącznie zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych osób zamieszkałych w tym lokalu. Wydatki na remonty i bieżącą konserwację części budynku, które są elementem konstrukcji balkonu trwale połączonym z budynkiem obciążają wspólnotę mieszkaniową.
http://www.eporady24.pl/remont_balkonu,uchwaly,4,55,68.html
Prawda jest taka,że nikt nie sprawdza stanu technicznego.Jak wydarzy się tragedia to ludziom się otwierają oczy.Inspektor nadzoru budowlanego przeprowadza kontrolę i nawet jeśli się czegoś do patrzy przymyka oczy i nie zajmuje się tym wcale.Ciekawe co maja powiedzieć rodzice którzy w tej tragedii stracili dziecko.
Proszę o radę, mieszkam w mieszkaniu komunalnym nie ma tam żadnej wspólnoty ani innych podobnych tego typu organizacji od trzech lat proszę o wymianę okien które są w opłakanym stanie technicznym przez co mieszkanie jest zawilgocone zarządca nie reaguje na moje pisma – podobnie jest z instalacją elektryczną ich stan jest fatalny już mi się zdarzyło, że kabelki się poprzepalały do kogo mam się zwrócić o pomoc jeżeli Urząd nie reaguje na moje pisma i groźby.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!