Jesteś pewien?
To tylko sprawa mądrych przepisów i odpowiedniej kultury obywatelskiej.
U nas z obiema sprawami krucho...
Prawo jest zbyt zagmatwane,chwilami wewnętrznie sprzeczne, chaos pogłębiają służby,które prawo powinny egzekwować , a tego praktycznie nie robią...
A i obywatele mają trochę "za paznokciami" , bo dziesięciolecia wyniszczającej moralność komuny skutecznie zniszczyło odruch przestrzegania prawa...
Nie dziwota - przecież jabłka obecnie są droższe od cytryn. ;)
ja nie lamie przepisow drogowych! mieszkam w Norwegii i mandaty sa kosmiczne a za przekroczenie predkosci o 20km idziesz do paki.. jak wracam do PL to wszyscy na mnie trabia, albo wyprzedzaja, dlatego ze jade z przepisami.
O Polsce mówię i polskich realiach.
Ja za granicą też jeżdżę przepisowo.
A ja jadę 60 km/godz to nawet policja mnie wyprzedza ( nie na sygnale) na terenie zabudowanym. Raz jechałem za nimi i po mieście nawet 90 jechałem :) Tak, że o czym my mówimy . Ryba psuje się od ogona ...
Dokładnie, służby mundurowe same bardzo rzadko stosują się do przepisów o ruchu drogowym, w szczególności: ograniczeń prędkości i zakazów parkowania. Nie są również nastawieni na prewencję a raczej na karanie. Przykładem może być opieszałość z jaką przemalowuje się maszty fotoradarów na kolor żółty w myśl obowiązujących przepisów. Później okaże się, że w dwa dni przed końcem terminu wszystkie da radę przemalować.
Głośna akcja jednej z ogólnopolskich gazet, która namierzała samochody bez tablic i naklejek z numerem rejestracyjnym na szybie przed komendami policji też o czymś świadczy. Uważają, że fotoradary nie są od wlepiania 'im' mandatów nawet jak jadą prywatnym samochodem do pracy.
no ja chetnie zmaiast łapac punkty jadłbym te cytryny :) taniej i zdrowo :)
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!