"Wy jesteście solą dla ziemi. Lecz jeśli sól utraci swój smak, czymże ją posolić? Na nic się już nie przyda, chyba na wyrzucenie i podeptanie przez ludzi. Wy jesteście światłem świata. Nie może się ukryć miasto położone na górze. Nie zapala się też światła i nie stawia pod korcem, ale na świeczniku, aby świeciło wszystkim, którzy są w domu. Tak niech świeci wasze światło przed ludźmi, aby widzieli wasze dobre uczynki i chwalili Ojca waszego, który jest w niebie" (Mt 5, 13-16).
Non nobis, Domine, non nobis
Sed nomini Tuo da gloriam.
Radni w podziękowaniu za to że sobie maksymalnie podnieśli z pieniędzy Piotrkowian diety też powinni się przyłączyć. Janik Głowacka i reszta a i jeszcze Cecotka ale on i tak będzie przeciw tak jak z halą targową było.
A ja wejdę w nowy rok z Marzeną i co z tego kogo to obchodzi.Niech każdy sobie wchodzi w co chce i z kim chce.
... zastanawiam się, czy tak nachalne epatowanie wiarą jest konieczne i czy nie powoduje "dyskomfortu" u tych którzy trwają w swej wierze nie urządzając cyklicznego cyrku???
Nie mam nic absolutnie przeciwko wierze katolickiej, sam jestem osobą wierzącą, ale to, co odprawia się w tym mieście przechodzi ludzkie pojęcie. Miasto rencistów i emerytów, a jeszcze 20 lat temu było to centrum przemysłowe Polski. Katastrofa, średniowiecze i zacofanie. A jakość powietrza najgorsza w kraju
Pierwsze przykazanie Boże głosi: Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną. To podstawa chrześcijaństwa. Jak to się ma do kultu Maryi? Jezusa? Ducha Świętego i 10 tys. świętych ustanowionych w Kościele Katolickim? Czy religia chrześcijańska jest religią politeistyczną czy monoteistyczną? czy oddawanie czci Maryi, Jezusowi i innym nie jest właśnie grzechem przeciwko pierwszemu przykazaniu? Z góry dziękuję za odpowiedź
Już od Nowego Roku na ePiotrkow kolejna regularna agitka KRK:
- Co miesiąc: "Już jutro pierwszy piątek miesiąca i spowiedź pierwszopiątkowa", no i następnego dnia obowiązkowo "Wyspowiadali się w pierwszy piątek miesiąca",
- Co tydzień: "Już jutro niedziela" no i oczywiście w poniedziałek artykuł: "Poszli w do kościoła",
- W trakcie adwentu w dni robocze: "Pójdą z lampionami na codzienną modlitwę/Wczoraj były roraty",
Do tego nowa nazwa: "Katolik Piotrkowski" albo "Fronda oddział Piotrków" i będzie git.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!