do "~sam" nikt nie jest idealny ale widocznie Ty sam jesteś sam w sobie profesjonalny :d
Miałem kiedyś kolizję na tym skrzyżowaniu. Wjechał we mnie dziadek po wylewie. Ja miałem zielone światło on czerwone. Morał z tego taki, że każdy powinien w rodzinie zakazać chorym prowadzenia pojazdów. Dla bezpieczeństwa własnego i innych użytkowników. A nie wspomnę ile razy widziałem "mistrzów kierownicy" EPI EOP w popisowych akcjach. Np. dzisiaj EPI by we mnie wjechał, dobrze, że odbiłem. Kupię kamerki i będę nagrywał tych piratów drogowych. Niektórzy nie nadają się do prowadzenia hulajnogi. Buraki ogarnijcie się, nie jesteście u siebie na wsi. Oczywiście nie dotyczy to wszystkich EPI i EOP, ale większości.
To właśnie skrzyżowanie jest jedną z piotrkowskich pułapek, o których niedawno wspominałem.
Przykład:
Jadę z kierunku Bełchatowa a stronę centrum. Przed sobą mam dziwne "rondo" z dwoma sygnalizatorami: jeden przy przecięciu Al. Concordii na kierunku NS, drugi przed nitką SN. Odległość między nimi to około 50 m. Żółte przed zmianą sygnału z zielonego na czerwony pali się 3 sekundy!!
Ja z prędkością 50 km/h (a kto tyle jedzie: tylko wyjątkowo ostrożni mają tam 60km/h) przejeżdżam na zielonym obok pierwszego sygnalizatora i w tym momencie następuje zmiana świateł na żółte. Mój czas reakcji to 1 sek, więc przejeżdżam jeszcze 14 m. Na gwałtowne (awaryjne) hamowanie zostaje mi 36 m. I - według teoretycznych wyliczeń - tyle właśnie powinno mi wystarczyć (dokładnie 35,3 m). Ale jeżeli mój czas reakcji wydłuży się tylko o jedną dziesiątą sekundy to nie mam szans na zatrzymanie się przed skrzyżowaniem! Zatrzymam się już za nim!
A jeśli zlekceważę żółte światło i pojadę dalej, w ciągu 3 sekund pokonam tylko 42 metry i na drugą nitkę również właduję się na czerwonym.
Tak, czy tak - zawsze źle.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!