metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
WiW ~WiW (Gość)11.08.2014 09:17

do "~sam" nikt nie jest idealny ale widocznie Ty sam jesteś sam w sobie profesjonalny :d

02

Komarrr ~Komarrr (Gość)26.08.2014 14:03

Miałem kiedyś kolizję na tym skrzyżowaniu. Wjechał we mnie dziadek po wylewie. Ja miałem zielone światło on czerwone. Morał z tego taki, że każdy powinien w rodzinie zakazać chorym prowadzenia pojazdów. Dla bezpieczeństwa własnego i innych użytkowników. A nie wspomnę ile razy widziałem "mistrzów kierownicy" EPI EOP w popisowych akcjach. Np. dzisiaj EPI by we mnie wjechał, dobrze, że odbiłem. Kupię kamerki i będę nagrywał tych piratów drogowych. Niektórzy nie nadają się do prowadzenia hulajnogi. Buraki ogarnijcie się, nie jesteście u siebie na wsi. Oczywiście nie dotyczy to wszystkich EPI i EOP, ale większości.

30

taki jeden taki jedenranga26.08.2014 20:41

To właśnie skrzyżowanie jest jedną z piotrkowskich pułapek, o których niedawno wspominałem.
Przykład:
Jadę z kierunku Bełchatowa a stronę centrum. Przed sobą mam dziwne "rondo" z dwoma sygnalizatorami: jeden przy przecięciu Al. Concordii na kierunku NS, drugi przed nitką SN. Odległość między nimi to około 50 m. Żółte przed zmianą sygnału z zielonego na czerwony pali się 3 sekundy!!
Ja z prędkością 50 km/h (a kto tyle jedzie: tylko wyjątkowo ostrożni mają tam 60km/h) przejeżdżam na zielonym obok pierwszego sygnalizatora i w tym momencie następuje zmiana świateł na żółte. Mój czas reakcji to 1 sek, więc przejeżdżam jeszcze 14 m. Na gwałtowne (awaryjne) hamowanie zostaje mi 36 m. I - według teoretycznych wyliczeń - tyle właśnie powinno mi wystarczyć (dokładnie 35,3 m). Ale jeżeli mój czas reakcji wydłuży się tylko o jedną dziesiątą sekundy to nie mam szans na zatrzymanie się przed skrzyżowaniem! Zatrzymam się już za nim!
A jeśli zlekceważę żółte światło i pojadę dalej, w ciągu 3 sekund pokonam tylko 42 metry i na drugą nitkę również właduję się na czerwonym.
Tak, czy tak - zawsze źle.

20

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat