metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
Irbis ~Irbis (Gość)02.07.2011 12:35

Co to jest "kościelny podstawek", oraz "podstawek do podawania komunii"???. Co prawda byłem przed laty ministrantem, ale takich nazw nie pamiętam.
Muszą pochodzic z jakiegoś obcego języka, po w polskim istnieje słowo "podstawka" - zdecydowanie rzeczownik w rodzaju żeńskim.

00

mol molranga02.07.2011 12:45

Ta kradzież była 3-4 dni temu, a dopiero teraz o niej zostało napisane..

00

adek0097 ~adek0097 (Gość)02.07.2011 14:45

Wyjaśniam:
Podstawek do podawania komunii to inaczej patena.

00

pojep ~pojep (Gość)03.07.2011 00:39

jak to nie zgłosił policji złodziej jest złodziej włamał się raz morze drugi chodzi o przypadek a nie wartość a to POLSKA WŁAŚNIE

00

Teofil ~Teofil (Gość)03.07.2011 12:45

Cytuję:
Do świątyni dostali się przez okno, którego nie zamknął kościelny. Złodzieje musieli użyć drabiny, ponieważ okno znajduje się kilka metrów nad ziemią.

A którędy wyszli skoro żeby się dostać do środka musieli użyć drabiny? Przecież jakieś ślady obuwia pozostawili. Nawet gdyby ten obraz był reprodukcją to należy zgłosić o ustalenie i ściganie bo następnym razem wejdą przez okno do plebanii i okradną proboszcza a co gorsza w budynku sąsiednim mieszkają zakonnice.

00

adek0097 ~adek0097 (Gość)04.07.2011 14:29

Może

"Teofil" napisał(a):
bo następnym razem wejdą przez okno do plebanii i okradną proboszcza a co gorsza w budynku sąsiednim mieszkają zakonnice.

Może właśnie o to chodzi:)

00

Irbis ~Irbis (Gość)04.07.2011 15:51

"adek0097" napisał(a):
Wyjaśniam:
Podstawek do podawania komunii

Wyjaśniam:
Wiem, co to jest patena. Chodziło mi o często powtarzany błąd językowy: PODSTAWKA, a nie "podstawek".

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat