metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
go?ć_gość ~go?ć_gość (Gość)05.09.2024 07:14

Widać ,że prywatny właściciel nie daje rady wyremontować tej willi i chce ją teraz sprzedać, tylko za ile ,bo ją kupil za ponad 800.tys.

40

go?ć_piotrkowianka ~go?ć_piotrkowianka (Gość)05.09.2024 09:22

Popieram proroctwo pani Grażynki. Tak będzie i kwita. Ja bym to kupiła, ale nie mam tyle mamony. Poza tym powiedzmy sobie szczerze - taniej wyjdzie postawienie nowego budynku z przeznaczeniem go na muzeum polskich legionów albo wojska polskiego albo czynu partyzanckiego (m.in.Franka Zubrzyckiego)albo historii Piotrkowa Trybunalskiego, aniżeli zakup tego budynku i jego wyremontowanie.

32

oFca ~oFca (Gość)05.09.2024 14:15

Piękny budynek z historią.. historią Naszego pięknego miasta i kraju. Widząc jak kolejne samorządy mają głęboko to co się dzieje z takimi budynkami to czarno widzę jego przyszłość.
Ktoś poniżej pisał o "Europie".. taki budynek powinien z wykupiony przez miasto i pięknie odrestaurowany wraz z przyległym terenem, a obecny budynek urządu miasta sprzedać deweloperom na rozwój budownictwa i przenieść magistrat właśnie do odrestaurowanej "Europy". Byłaby piękna wizytówka miasta oraz blisko do urzędu.
Ale można sobie pomarzyć - nie w tym mieście takie inwestycje, tutaj niestety brakuje ludzi z wizją pięknego, czystego miasta. Na każdym kroku widać bylejakość i biedę.

91

bobbudowlaniec ~bobbudowlaniec (Gość)05.09.2024 10:56

Koszty remontu takich budynków , które stoją latami nie używane są ogromne - dodatkowo Konserwa ma swoje widzi misie .Ta Willa to duże nakłady finansowe odtworzenia i połączenia z nowymi technologiami oraz późniejsza eksploatacja i utrzymanie. Dodatkowo w okolicy jest kilkanaście ruin które nie zachęcają do inwestycji w truchło. Miasto już wyremontowało kilka budynków w tzw. młode nowe miasto i po kilku latach zaczyna się problem w eksploatacji ich .Bo Konserwa (ŁWKZ w Łodzi ) nakazał pozostawienie starych zgrzybiałych murów gdzie już wychodzi wilgoć na parterach z fundamentów. Konserwator zbytków" teraz powinien sobie pomieszkać w takim lokalu z wilgocią .

101

Kwiat ~Kwiat (Gość)05.09.2024 12:48

Moim zdaniem, willę powinien kupić zespół muzyczny Wanda i Banda.

101

fdsfd ~fdsfd (Gość)06.09.2024 10:57

Doszliśmy do punktu w którym trzeba jasno powiedzieć, że wymogi eksploatacyjne i konserwatorskie są zupełnie inne niż obecny stan prawny dla nowych budynków. Nikt normalny nie włoży swoich - prywatnych pieniędzy na taką zabawę. Ceny utrzymania zimowego tego budynku to ewidentny strzał w kolano. Dlatego budynek ten powinien być zwyczajnie zburzony a plac sprzedany. Chcemy bawić się w kulturę i zabytki ale taka zabawa kosztuje. Kosztują również pensje gryzipiórków z biura konserwatora zabytków.

28

co ja tam wiem ~co ja tam wiem (Gość)05.09.2024 06:53

Kilkanaście lat temu Miasto popełniło ogromny błąd nie kupując Hawany - idealne miejsce na Mediatekę w odpowiedniej dla miasta skali. Teren zawsze był wykorzystywany pod kulturę. Ale nie, Miasto nie było zainteresowane. Efekt: kupił prywatny inwestor, wybudował (bo miał takie prawo) budynek gdzie w większości są zlokalizowane usługi finansowe i administracyjne. Teren wokół "wymarł". A Miasto w swojej mądrości wybudowało "galaktyczną" Mediatekę, która nie pasuje do miejsca lokalizacji, przyzwyczajeń mieszkańców itp. Teraz jest kolejna okazja na bezczynność Miasta i definitywnego "wygaszenia" tego rejonu miasta.

155

go?ć_zibi ~go?ć_zibi (Gość)06.09.2024 14:20

Właściciel powinien zostać ukarany za zniszczenia przytrzymał parę lat teraz liczy na miliony

73

go?ć_zibi ~go?ć_zibi (Gość)06.09.2024 14:30

Dlaczego nikt nie mówi kto to chce sprzedać i za ile

21

Mi ~Mi (Gość)05.09.2024 09:59

Kto będzie tam chodził ,ludziska już się pakują do roboty na szparagi

74

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat