Drodzy Piotrkowianie. Nie lękajcie się, w Tomaszowie też nie będzie darmowej komunikacji. To była tylko pisowska obiecanka wyborcza.
Oj tam, oj tam... Mam pomysł, jak wszystkim zrobić dobrze. Wystarczy załatwić z władzami Bełchatowa i Tomaszowa, by zasięg ich komunikacji objął także i Piotrków. ;) Skoro i tak jeżdżą "za darmo", to co im za różnica, gdzie będą jeździć? ;) Można nawet im sprezentować piotrkowskie autobusy, o ile na swoje barki wezmą ich utrzymanie. ;) Muszą się tylko zobowiązać do przestrzegania tras i rozkładu, i wszyscy będą zadowoleni. :)
A nie lepiej wprowadzić darmowe taksówki, by pasażerowie mogli podróżować w bardziej komfortowych warunkach i nie byli "uwiązani" do wytyczonych tras? ;)
I po darmowym Murzynie dla każdego jeszcze! Dziś nawet nie trzeba ich po Afryce w siatkę łapać, bo sami do nas przyjeżdżają... Kto jest za? ;)
Władze Piotrkowa mówią, że miasta nie stać na darmową komunikację, ale ja chciałbym, żeby oprócz kategorycznych stwierdzeń pojawiły się jakieś dowody, czyli skrupulatne wyliczenia podane do wiadomości publicznej. Tego władze oczywiście nie zrobią, bo doskonale wiedzą, że komunikacja i tak utrzymywana jest z kieszeni podatnika. Mówiłem to już wielokrotnie, ale powtórzę to także w tym miejscu: nie jestem zwolennikiem pomysłów typu darmowa komunikacja miejska, ale pod jednym warunkiem: jeśli komunikacja będzie na tyle sprawna, abym mógł szybko dostać się do pracy, domu, szkoły, na imieniny babci czy parapetówkę u kolegi. Tymczasem większość mieszkańców jest pozbawiona dostępu do komunikacji miejskiej, częstotliwość kursowania przypomina raczej kursowanie PKS a nie autobusów poruszających się w granicach miasta. Jedynie dobrze skomunikowanym obszarem Piotrkowa są ulice Słowackiego i 3-go Maja, ale to nie zasługa obecnego kierownictwa tylko zarządu w latach 70-ych i 80-ych. Do tego niekompetencja prezesa Spółki i jego niewysłowiona wprost buta, kierowcy, którzy nie zatrzymują się na przystankach, brak linii nocnych, kursowanie autobusów w dni świąteczne nie wiedzieć czemu dopiero od godziny 8-ej rano. Za taki stan komunikacji płacimy my wszyscy - i ci którzy są zmuszeni korzystać z tego burdelu jak i ci, którzy od lat komunikacją nie jeżdżą. Niestety, problemem jesteśmy my mieszkańcy - to nas nie obchodzi na co łożone są nasze pieniądze, a przy takim funkcjonowaniu komunikacji miejskiej Zarząd Dróg, Rada Miasta, pan prezydent oraz pan wojewoda łódzki powinni być przez nas zasypywani pismami w tej sprawie. Dopóki nie uświadomimy sobie tego, że sami opłacamy i nie reagując pozwalamy utrzymywać tę mafijną klikę powiązaną z większością środowisk politycznych w mieście, dopóty nie będziemy mieli czym jeździć do pracy, szkoły itp a w niedługim czasie nie będzie już nawet tych śmiesznych 10 linii z kretyńskimi trasami tylko jedną - okólna.
A czy ktoś korzysta z taboru miejskiego jakim jest MZK w Piotrkowie. Stan ich poniżej krytyki co nie których . Dlaczego i my nie możemy mieć bezpłatnej komunikacji skoro i tak miasto dokłada na naprawę taboru . Myślę ze bardzo dobre było by takie wprowadzenie , każdemu by było to na rękę
Super pomysł. Brawo władze Tomaszowa Maz. - Piotrków Tryb. powinien pójść "tą drogą". Powielajmy dobre pomysły.
Darmowa komunikacja co za brednie utrzymując wszystkie kursy a nie 3 na dzień
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!