A mi tam kiedys wyskoczyl zajac wielkosci kangura,i jeszcze kolege zboksowal.
Drogę Raków Moszczenica zwierzęta leśne opanowały całkowicie. Nie ma dnia by nie było kilku przypadków wtargnięcia dzików, saren, jeleni, lisów na tą ruchliwą drogę. Na zachód od Odry gdy zwierzę wkroczy na jezdnię i uszkodzi samochód , właściciel samochodu nie ma żadnego problemu w uzyskaniu odszkodowania. A w Polsce postawią znak uwaga zwierzęta leśne i nawet jak zostaniesz staranowany to nie dostaniesz pieniędzy z obowiązkowego ubezpieczenia. Na wysokości szkółki za Moszczenicą zauważyłem przebiegające stado dzików na czele szedł dumnie dzik ze 200 kg żywej wagi za nim kilka warchlaków po kilkadziesiąt kilo każdy, a stawkę zamykał jeszcze większy dzik od tego pierwszego. Zatrzymałem się to ten ostatni podszedł do samochodu i zaczął obcierać się o drzwi, jego ślepia były na wysokości szyby w samochodzie, na dodatek miał takie z pół metrowe kły. Drzwi powyginał, przyjechała policja, zanotowała, i rozłożyła ręce bo miałem tylko OC. Ponoć miałem szczęście bo powinien mandat otrzymać, przecież mogłem nie dwadzieścia metrów się zatrzymać a dwieście przed przebiegajacymi dzikami!?
Niestety po polskich drogach porusza się zbyt dużo zwierząt - nawet za kierownicą
Tu nie ma się co produkować w komentarzach bo nikogo to i tak nie interesuje co człowiek myśli itd są ludzie którzy wiedzą wszystko i wiedzą jak jest najlepiej wien tak jak jest to będzie bo to naj proszę rozwiazanie
Kolejnym zagrożeniem na drodze Moszczenica - Raków są rowerzyści. Aż się prosi żeby zrobić tam ścieżkę rowerowa i zamontować oświetlenie na całym odcinku. Ale władze gminy maja to gdzieś i problemu nie widzą
Panie Pawle - a może by tak urządzić pogadankę ze zwierzętami na temat bezpiecznego przechodzenia prze jezdnię ?
Albo pogadankę że zwierzętami nt tego że jak już się najedza soczystej trawy z rowu to żeby nie wybiegały gwałtownie na jezdnię
Nasi radni wraz z Prezydentem na hulajnogi elektryczne i rowery mają takie bzdury a pieszo spacerować a nie szpanować odgrodzić las na Rakowie i Moszczenicy zadbać o życie ludzkie ale przed wyborami obiecanki cacanki głupiemu radość
Przypominam, że zarówno na Wolborskiej jak i na Rakowskiej obowiązuje ograniczenie do 70km/h. Ktoś tam znaki ograniczenia postawił i miał ku temu powód. To powinno wystarczyć, by zapewnić bezpieczny przejazd przez las, i wcale nie trzeba tworzyć siatek, mostów, tuneli, katapult i innych wynalazków dla zwierząt. Wystarczy rozsądek
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!