metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
Myśliciel Myślicielranga31.10.2013 11:03

"Al-Bundy" napisał(a):
Widzę, że gdzieś tam jednak głębiej jest u Was zakorzeniona miłość do socjalizmu i gospodarki centralnie sterowanej.

Zbyt daleko idące wnioski wyciągasz. Nie wiem po jakiej mojej wypowiedzi tak sądzisz. Nie tęsknię do tamtych czasów, choć przyznaję, żyło się jednak wtedy łatwiej.

00

Al Bundy ~Al Bundy (Gość)31.10.2013 19:16

"Mysliciel" napisał(a):
Zbyt daleko idące wnioski wyciągasz. Nie wiem po jakiej mojej wypowiedzi tak sądzisz. Nie tęsknię do tamtych czasów, choć przyznaję, żyło się jednak wtedy łatwiej.

Też się zgadzam, że żyło się łatwiej, mimo tego, że dostępność wielu dóbr była ograniczona. Ale skoro sam przyznajesz, że pod pewnymi względami dziś jest gorzej, to pewnie się zgodzisz, że pewne rzeczy poszły w złym kierunku? To co mamy dziś to po prostu odbudowa dawnego systemu, tylko bardziej opresyjnego, gdyż rozwój techniki dziś to umożliwia. Dawniej władza nawet nie marzyła o środkach, jakimi dysponuje obecna. A cała UE to przecież czysty socjalizm i gospodarka centralnie sterowana. To miałem na myśli. Wg mnie każdy "euroentuzjasta" musi być zwolennikiem tych rozwiązań. No chyba, że jest po prostu idiotą i tych cech nie umie dostrzec, bo na fladze nie widzi sierpa i młota. Zapewne są i takie przypadki. Czy choć częściowo zgodzisz się ze mną?

"Mala" napisał(a):
Naprawdę nie wiem czy śmiać się, czy płakać, ale cóż nam pozostaje, jak nie zaczniemy się z tego śmiać to zwariujemy:/

Normalny człowiek jak chce się pośmiać to ogląda w tym celu komedię, kabaret albo filmiki w internecie (wpadki z kotami, menelami, debilami, blondynkami, spaślakami etc. w zależności od swoich upodobań). Natomiast gdy wraca od rzeczywistości ekranowej do życia realnego, to chce by rzeczywistość była przewidywalna, a nie absurdalna. Absurdalny humor to może nam serwować grupa Monty Pythona, a nie Komisja Europejska. A oni debatują nad parametrami naszych lodówek, naszych odkurzaczy, naszych spłuczek, naszych samochodów... eksperci kurde od wszystkiego! Potrafią nałożyć limit na emisję dwutlenku węgla przez pojazd spalinowy nie mając pojęcia czym jest entalpia reakcji, I zasada termodynamiki, sprawność urządzenia czy obieg pierwiastków w przyrodzie... Babsztyl po historii i literaturoznawstwie pełni funkcję komisarza europejskiego ds. działań w dziedzinie klimatu. To są "fahofcy", którzy decydują o naszej gospodarce, o naszym życiu... Kabaret? Nie, życie... Ponoć śmiech to zdrowie, ale śmiej się z tego dalej sama...

00

Al Bundy ~Al Bundy (Gość)31.10.2013 19:37

I jeszcze jedno, Mała. Obruszyłaś się, że system dotacji przyrównałem do żebractwa. Napisałaś, że tylko odbieramy swój wkład, że te pieniądze nam się należą. Zwróć proszę uwagę, że gdybyśmy je dostawali "bo nam się należą", to wpływałyby one (niczym comiesięczna wypłata, którą dostajesz) na "nasze konto" (czyli do kasy państwa, budżetu) i to nasz rząd decydowałby w pełni jak je rozdysponować. Natomiast żeby dostać dotację, to musimy złożyć wnioski wpasowując się w jakieś wcześniej przygotowane unijne projekty, następnie ten wniosek musi zostać pozytywnie zaopiniowany. Unia będzie czuwać nad tym, jak pieniądze zostaną wydane i pilnować, by zostały przy realizacji wdrożone ichnie wytyczne. Czyli co musimy zrobić, by dostać jakąkolwiek dotację? POKAJAĆ SIĘ wpierw musimy... pokajać... uprosić te pieniądze... Aż tak bardzo przesadziłem z tym porównaniem?
Ja wiem, że niektórzy nie są w stanie dostrzec absurdu, nawet gdy się o niego potkną.
Dla odmiany przykład z tego portalu. Przy każdym pisaniu komentarza widzicie ten tekst:

Cytuję:
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

Skoro tak, to na jakiej podstawie komentarze są usuwane?

Komentarz był edytowany przez autora: 31.10.2013 19:40

10

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat