metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
CoolMen ~CoolMen (Gość)21.08.2012 20:33

"Odwiedzajacy" napisał(a):
Każdy ma prawo mieć swoje zdanie, ale 90% negatywnych komentarzy pała wręcz nienawiścią do miasta - współczuję mieszkańcom Piotrkowa zresztą bardzo miłym, że mają takie ptaki co tak okrutnie kalają własne gniazdo

Masz całkowitą rację!!! Większość wypowiadających się ma wręcz masochistyczną przyjemność w opluwaniu miasta,jego władz, nie zawsze udanych (być może) inwestycji, bez jakichkolwiek pomysłów (wizji) własnych. Wszystko jest be i do d... To są generalne wnioski ze studiowania wypowiedzi większości komentatorów bieżących wydarzeń.

00

Al Bundy ~Al Bundy (Gość)21.08.2012 22:41

"Odwiedzajacy" napisał(a):
Nie jestem z Piotrkowa, ale uważam to miasto za jedno z najpiękniejszych miast w Polsce i przede wszystkim miasto naturalne, nie rekonstruowanych po wojnie. Zaglądam na tą stronę i jak czytam niektóre komentarze to mam wrażenie, że wypowiadają się tu nie mieszkańcy miasta ale jego margines społeczny. Każdy ma prawo mieć swoje zdanie, ale 90% negatywnych komentarzy pała wręcz nienawiścią do miasta - współczuję mieszkańcom Piotrkowa zresztą bardzo miłym, że mają takie ptaki co tak okrutnie kalają własne gniazdo(jednocześnie dziwię się, że osoby te jeszcze nie wyjechały do bardziej atrakcyjnych miast skoro czują się tak źle w swoim mieście), choć jak mówiono mi w Kaliszu ponoć dokonują tego dziennikarze z jakiejś łódzkiej gazety.

Miło poczytać takie słowa. Przyjezdni chyba są bardziej obiektywni w ocenach, gdyż dla miejscowych wszystko z czasem wydaje się zwyczajne i spowszedniałe. Ale niektórzy faktycznie za bardzo wydziwiają.
Faktem jest, że raczej nie możemy konkurować z miastami typu Kraków, Warszawa, Gdańsk, Wrocław, Toruń czy Malbork. A taka Częstochowa czy Licheń przyciągają nie tyle turystów, co pielgrzymów. W Piotrkowie jest baza hotelowa, jest też nieco zabytków wartych obejrzenia. Szkoda tylko, że rozebrano wąskotorówkę, a tzw. podzamcze nadaje się całe do rozbiórki - gdyby tamte kamienice były zadbane i w dobrym stanie, to te tereny też miałyby swój klimat, jak kiedyś. Szkoda też, że wiele kamienic w okolicach rynku też jest już wysiedlonych, stoją i straszą wyglądem, niektóre już od lat... A dowodem na to, że Piotrków mimo wszystko ma swój urok, może być kilkadziesiąt filmów, do których zdjęcia tu powstawały. Trzeba dbać o to, co pozostało.

00

Piotr Piotrranga21.08.2012 23:14

Wąskotorówkę zaprzepaściliśmy ALE chciałbym zwrócić uwagę forumowiczów a przede wszystkim magistratu na zabudowania kolejowe na przeciw dworca.
Moim prywatnym zdaniem to krajowy unikat zachowanego zaplecza technicznego stacji Kolej Wiedeńskiej z przełomu XIX i XX wieku. Nieco więcej na temat tutaj:http://pl.wikipedia.org/wiki/Piotrk%C3%B3w_Trybunalski_%28stacja_kolejowa%29
Nie wiem ile jest takich zachowanych stacji ale na pewno mało!!

Komentarz był edytowany przez autora: 21.08.2012 23:15

00

Katon ~Katon (Gość)22.08.2012 10:02

Ostatnio przewinęły mi się reklamy w internecie wydawnictw katolickich. Zachęcają w swoich przewodnikach i artykułach do odwiedzenia Piotrkowa. W tym artykule (powyżej) to wg mnie jest skucha - może CIT ocenia ilość przyjeżdżających turystów na podstawie ich odwiedzin w punkcie przy Zamurowej, a tak naprawdę to zdecydowana większość tam nie zagląda. Tak na marginesie ktoś zapomniał o tzw. turystyce zakupowej - zobaczcie ile "ludu" jest w weekendy na hali i w Focus Mall! Trzeba ich tylko "przytrzymać" na cały dzień w Piotrkowie:) Więcej optymizmu piotrkowianie, a tych ujadaczy z miasta Uć (Łódź) na portalu to nie słuchajcie bo im zależy żeby ich miasto było miodem i mlekiem płynące (fundusze unijne, dotacje, inwestycje), a u nas zły pijar robią.

00

łodzianin ~łodzianin (Gość)28.08.2012 17:02

"szeryf69" napisał(a):
dobrze wypadamy tylko w porównaniu z najbliższymi miastami (Łódź)

Padłem. Jednak piotrkowskie kompleksy względem Łodzi to nie fikcja. Zupełnie nieuzasadniona bo to nie ta skala. Powinniście porównywać się ze Świdnicą albo Inowrocławiem, ale z Łodzią???

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat