Masz całkowitą rację!!! Większość wypowiadających się ma wręcz masochistyczną przyjemność w opluwaniu miasta,jego władz, nie zawsze udanych (być może) inwestycji, bez jakichkolwiek pomysłów (wizji) własnych. Wszystko jest be i do d... To są generalne wnioski ze studiowania wypowiedzi większości komentatorów bieżących wydarzeń.
Miło poczytać takie słowa. Przyjezdni chyba są bardziej obiektywni w ocenach, gdyż dla miejscowych wszystko z czasem wydaje się zwyczajne i spowszedniałe. Ale niektórzy faktycznie za bardzo wydziwiają.
Faktem jest, że raczej nie możemy konkurować z miastami typu Kraków, Warszawa, Gdańsk, Wrocław, Toruń czy Malbork. A taka Częstochowa czy Licheń przyciągają nie tyle turystów, co pielgrzymów. W Piotrkowie jest baza hotelowa, jest też nieco zabytków wartych obejrzenia. Szkoda tylko, że rozebrano wąskotorówkę, a tzw. podzamcze nadaje się całe do rozbiórki - gdyby tamte kamienice były zadbane i w dobrym stanie, to te tereny też miałyby swój klimat, jak kiedyś. Szkoda też, że wiele kamienic w okolicach rynku też jest już wysiedlonych, stoją i straszą wyglądem, niektóre już od lat... A dowodem na to, że Piotrków mimo wszystko ma swój urok, może być kilkadziesiąt filmów, do których zdjęcia tu powstawały. Trzeba dbać o to, co pozostało.
Wąskotorówkę zaprzepaściliśmy ALE chciałbym zwrócić uwagę forumowiczów a przede wszystkim magistratu na zabudowania kolejowe na przeciw dworca.
Moim prywatnym zdaniem to krajowy unikat zachowanego zaplecza technicznego stacji Kolej Wiedeńskiej z przełomu XIX i XX wieku. Nieco więcej na temat tutaj:http://pl.wikipedia.org/wiki/Piotrk%C3%B3w_Trybunalski_%28stacja_kolejowa%29
Nie wiem ile jest takich zachowanych stacji ale na pewno mało!!
Ostatnio przewinęły mi się reklamy w internecie wydawnictw katolickich. Zachęcają w swoich przewodnikach i artykułach do odwiedzenia Piotrkowa. W tym artykule (powyżej) to wg mnie jest skucha - może CIT ocenia ilość przyjeżdżających turystów na podstawie ich odwiedzin w punkcie przy Zamurowej, a tak naprawdę to zdecydowana większość tam nie zagląda. Tak na marginesie ktoś zapomniał o tzw. turystyce zakupowej - zobaczcie ile "ludu" jest w weekendy na hali i w Focus Mall! Trzeba ich tylko "przytrzymać" na cały dzień w Piotrkowie:) Więcej optymizmu piotrkowianie, a tych ujadaczy z miasta Uć (Łódź) na portalu to nie słuchajcie bo im zależy żeby ich miasto było miodem i mlekiem płynące (fundusze unijne, dotacje, inwestycje), a u nas zły pijar robią.
Padłem. Jednak piotrkowskie kompleksy względem Łodzi to nie fikcja. Zupełnie nieuzasadniona bo to nie ta skala. Powinniście porównywać się ze Świdnicą albo Inowrocławiem, ale z Łodzią???
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!