Super sprawa, że dba się o nasze dziedzictwo i przypomina zapomnianą, niestety, historię.
'Ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury'. Na polskie cele okruch w tys., a 'polskichinaczej' w milionach ze 100% dofinansowaniem, no bo oni nie muszą o takie rzeczy dbać, z racji wyznania ale nie przeszkadza im się domagać, aby inny musieli dbać.
"znajduje się na przedłużeniu ul. Krakowskie Przedmieście, obok drogi krajowej 91."
Na jakim przedłużeniu? To jest cały czas ul. Krakowskie Przedmieście w Piotrkowie Trybunalskim.
Polecam autorom artykułów częstsze spoglądanie na mapę.
https://osm.org/go/0OkBBIlW?relation=1889592
Z tego co pamiętam to ten pomnik był poświęcony obrońcom szosy piotrkowskiej we wrześniu 1939 roku. Nieładnie tak zawłaszczać sobie pomniki. Można było przecież wybudować drugi w innym miejscu poświęcony obrońcom ziemi piotrkowskiej.
Przejeżdżałem wielokrotnie, ale ani raz, go nie widziałem z bliska. Tak to jest, że miejscowy 1000 razy minie i się nie zatrzyma, a turysta przyjedzie raz, i zobaczy. Popierajmy turystykę.
Czy potrzebna jest w EP nazwa ulicy Kostromska ? Tak mi się nieładnie kojarzy z kacapami.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!