I znowu biznesik lokalnego urzedniczego bydła za pieniadze podatników..
proszę pisać mogę użyczyć cęgów XD,
ponadto chciałbym wiedzieć kto to taki: "Animator sportu"?
Czy to kolejny jakiś doradca prezydenta miasta, czy to ta zmiana pokoleniowa wg Sipy?
Orliki są sponsorowane przez UE, a co za tym idzie musi nie odpłatne wpuszczać wszystkich chętnych i te tzn. "szkółki" piłkarskie które w papierach mają zapisane "uczniowskie szkółki itp", a to że pozwala się na wyznaczanie terminów do końca roku to jest poronione. Dla mnie powinny być maks 1-2tygodniopwe terminy, a tak nawet nie da się podwórkowych turniejów rozegrać bo kiedy ? jak śnieg spadnie po kolana?
Ale spokojnie za 5lat pheh.. dobre , za 5 lat jak się orliki rozlecą to będzie już można pobierać opłaty od takich szkółek , ale wtedy to już będzie za późno.
Przesadziłeś trochę,na podstawie historii jednego boiska wysnuwasz daleko idące wnioski.
Nawet jeśli nie jest Pan idiotą, to Pana komentarz jest z gatunku idiotycznych.
Mieszkam w Drzewicy (1 orlik na ok 5000 mieszkańców) na boisku nie ma żadnych rezerwacji i jest otwarty od 08 - 22.00 dla wszystkich. A najważniejsze nie ma żadnych idiotycznych szkółek piłkarskich gdyż one trenują na boisku miejskim i nie zajmują orlika
Szkółki piłkarskie stały się bardzo modne. To czysty biznes. Od dzieciaka bierze się po około 100 złotych. Jak w grupie jest 20 to ma się 2 tysiące złotych.
Tu nie ma miejsca dla dzieciaków z biedniejszych rodzin. Niestety, nie każdego z rodziców stać na takie opłaty.
Zapraszamy do Moszczenicy - nasz Orlik stoi cały czas pusty - co prawda jest zamknięty od zeszłego roku na cztery spusty, ale dla chcącego nic trudnego i da się wejść bokiem.
Często jestem w Piotrkowie i Bełchatowie, gdy jestem tu w mieście i chcę pograć na orliku praktycznie nie ma takiej możliwości, zawsze jest jakaś rezerwacja, gdy jestem w Bełchatowie tych rezerwacji nie ma dzieci mogą przyjść pograć, rozwijać się, a nie jacyś starsi panowie, co pograją 15 min., a potem im się nie chce i robią sobie spotkania towarzyskie, kopiąc piłke od niechcenia. Według mnie ten cały pomysł rezerwacji jest niewypałem, bo zamiast dziecko zrobić lekcje i biec na boisko by pograć jak najdłużej, musi poczekać jak rezerwacja się skończy, lub w ogóle nie pogra, bo boisko jest zajęte na cały dzień.
Wszędzie powstają Akademie Piłkarskie, tyle że niemal żadna z nich nie dysponuje własną infrastrukturą, bazą szkoleniową. Cwaniacko ponadto wykorzystują człon Uczniowskiego Klubu Sportowego. Nikt tego nie może im zabronić.
Dzięki temu, że w nazwie mają UKS mogą np. z sali Relax korzystać po preferencyjnych cenach jak miejskie kluby. Wchodzą jako zorganizowane grupy na Orlik, a ostatnio także na miejski stadion przy ul. Żwirki.
W ten sposób za półdarmo mogą przeprowadzić zajęcia, treningi, co w znacznym stopniu obniża koszta egzystencji takiej Akademii.
Patrząc od strony biznesowej to dobry interes. Przecież wszelkie koszta ponoszone przez akademie tak czy inaczej są przerzucane na rodziców, którzy słono płaca za zajęcia swoich pociech i nawet nie są tego świadomi.
Tak więc my podatnicy utrzymujemy orliki, stadiony itp. by ktoś na tym prowadził czysty interes.
W niektórych miastach się zorientowali i takie szkółki nie mogą liczyć na preferencyjne ceny z korzystania z miejskiej infrastruktury.
To tak jakby ktoś miał pomysł na interes, ale za plac, biuro czy halę produkcyjną miasto płaciło za firmę. Tak dobrze miejscowi biznesmeni nie mają i muszą płacić podatki za nieruchomość.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!