A mnie się wydaje, że święcone je się na śniadanie wielkanocne, po rezurekcji. Dopiero po podzieleniu się święconym i złożeniu sobie życzeń rozpoczyna się właściwe śniadanie.
W Wielką Sobotę post paschalny. Kościół wraca do praktykowania postu paschalnego. W Wielki Piątek katolików obowiązuje post ścisły natomiast w Wielką Sobotę, aż do Wigilii Paschalnej Zmartwychwstania Pańskiego wierni są zachęcani do zachowania tzw. postu paschalnego. Powstrzymują się wówczas od spożywania pokarmów mięsnych.
Różnica pomiędzy postem pokutnym, praktykowanym w okresie Wielkiego Postu, w Środę Popielcową i w każdy piątek a postem paschalnym, praktykowanym w dwa dni Triduum Paschalnego - Wielki Piątek i Wielką Sobotę, choć na pierwszy rzut oka niczym się one nie różnią, polega na tym, że post pokutny ma walor pasyjny, stanowi akt współcierpienia z Chrystusem za grzechy. Natomiast post paschalny stanowi element przygotowania do świętowania misterium paschalnego Chrystusa i jest realizacją jego wskazań zawartych w wypowiedziach odnotowanych przez ewangelistów.
źródło: http://kosciol.wiara.pl/doc/1505493.W-Wielka-Sobote-post-paschalny
Proszę mi wyjaśnić: cale moje życie uczono mnie,że po zjedzeniu dzisiaj poświęconych pokarmów POSTU JUŻ NIE MA.Rano w telewizji jeden z proboszczów mówił,że POSTU NIE MA OD JUTRA, nie ważne przy tym czy jadło się święcone czy też nie. Jak to jest naprawdę.Może to znowu była wina ówczesnych rządzących, a teraz jest inaczej.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!