metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
anty ~anty (Gość)19.08.2010 17:17

UUU jak władze wojewódzkie sie tym zajmą to Sulejów może zapomnieć. Takie mamy województwo - najgorsze w kraju.

00

Aman Amanranga19.08.2010 17:38

Tyle lat nikomu nie przeszkadzało, że na Polance były drogi gruntowe. Ludzie przyjeżdżali na wczasy, odpoczywali, chodzili po tych dróżkach i było OK. A teraz zachciało się prywatnych domków letniskowych i oczywiście już wszystko przeszkadza. Najlepiej jakby od razu zrobić asfaltowe drogi, ścieżki rowerowe, kanalizację, gaz, telewizję kablową, jakiś supermarket. Oczywiście wszystko na koszt gminy. Aha i jeszcze każdemu po kawałku prywatnej plaży nad Pilicą. Tylko, żeby ta Pilica nie daj Boże nie wylała bo wtedy ktoś musiałby zapłacić odszkodowanie. Kiedyś teren rekreacyjny to był teren rekreacyjny. Domki, las, śpiew ptaków, szum trawy, zero asfaltu. A teraz rekreacja równa się wygoda i jak najwięcej zdobyczy cywilizacji pod bokiem.

00

broda ~broda (Gość)19.08.2010 17:43

Z Sulejowem mam styczność ponad 40 lat. Zawsze było tam błoto lub kurz, lecz nikomu to nie przeszkadzało. Do sklepu chodziło się do Sulejowa, z biegiem czasu powstawały punkty w lesie. To były prawdziwe spartańskie wczasy i o dziwo wszyscy byli zadowoleni i nie wybrzydzali. Ech, gdzie te czasy, gdy można było wypić porządne piwo kuflowe z pianką (piwosze wiedzą o którym sklepiku mówię)- lecz bez przesady, bo w dole była "zaparkowana" barka, a przy niej motorówka policyjna, zaś troszkę wyżej - posterunek policji. Wieczorami patrole, człowiek czuł się pewnie.
No ale cóż czasy się zmieniły, teraz - kafelki, duperelki, s...nie w porcelanę - a kiedyś chodziło tylko o wypoczynek w lesie.
Wiem, niektórzy powiedzą - ale idziemy z postępem i czasy się zmieniają - przesadzasz!. Może i fakt, ale niektórzy chcą w lesie mieć tak jak w domu, a może nawet i lepiej, dojazd samochodem oczywiście pod samą hacjendę i najlepiej parking na tarasie.
I do tego "wolnoć Tomku w swoim domku".
A gdzie śpiew ptaków w tym wszystkim i błogi relaks?

00

123 ~123 (Gość)19.08.2010 20:45

nie przesadzajcie, gorsze drogi się widziało.

00

wiesia58 ~wiesia58 (Gość)19.08.2010 21:58

Jak morze być państwo w państwie Lasy są państwowe urząd też.Dlaczego urząd zarządza lasem a nie leśnictwo. Dlaczego dzierżawcy ośrodków wycinają drzewa, nie te co powinni,tylko te które przeszkadzają im w rozbudowie.Drzewa do których dotyka linia energetyczna ich się nie rusza.A biznesmeni którzy kupili ośrodki za niewielkie pieniądze a teraz sprzedają domki po 40 tysięcy za sztukę.Powinno ich stać na drogi .J niech nie wycinają drzew , kserując zezwolenie ,bo nad drzewem powinien mieć piecze leśniczy.Najwyższy czas żeby ktoś się za to wziął.

00

wodnik1985 wodnik1985ranga19.08.2010 22:21

Jestem piotrkowianinem,ale mam ogromny sentyment do Sulejowa.Jeździłem tam od dziecka i bolą mnie wspomnienia.Kiedyś Sulejów pachniał świerzą rybką,piwkiem,frytkami i dobrą zabawą,a teraz to cmentarzysko wspomnień.....smutne.Alejki pełne turystów,plarze pękajace w szwach,zmiany turnusów,,hehe przeszlość.

00

bernardyn55 ~bernardyn55 (Gość)19.08.2010 23:02

Czas żeby ktoś się za to wżął.Urząd jako instytucja jest państwowa, lasy są państwowe.Jak morze być państwo w państwie.Dzierżawcy kserują zezwolenia wycinają drzewa które przeszkadzają im w rozbudowie domków.Drzewa które dotykają do linii energetycznej i stwarzają zagrożenie ich się nie rusza. Uważam że nad lasem powinien mieć piecze leśniczy. Panowie biznesmeni pokupowali ośrodki za marne pieniądze a teraz sprzedają domek za 40 tysięcy zł za sztukę . Więc powinno być ich stać na zrobienie dróg. Domki buduje się bez zezwolenia na fundamentach a nawet murowane.W lesie nie wolno grabić runa.A właściciele nie wczasowicze grabią poszycie i wynoszą na brzeg rzeki tam gdzie była plaża.A torby z nieczystościami rozrzucają po lesie.Jak można tam odpoczywać ....

00

Aman Amanranga20.08.2010 12:03

Sądząc po podobnym charakterze pisma np. wyrazu "morze" podejrzewam, że wiesia58 i bernard55 to ta sama osoba. A swoją drogą to drogi kolego czy koleżanko warto wrócić do pierwszych klas szkoły podstawowej i pouczyć się trochę ortografii.

00

Piotr Włostowic ~Piotr Włostowic (Gość)20.08.2010 12:44

"Aman" napisał(a):
Sądząc po podobnym charakterze pisma np. wyrazu "morze" podejrzewam, że wiesia58 i bernard55 to ta sama osoba. A swoją drogą to drogi kolego czy koleżanko warto wrócić do pierwszych klas szkoły podstawowej i pouczyć się trochę ortografii.

Uzupełnię. Nie tylko wiesia58 i bernard55, ale także kasia77, alex28, piotrkowiak44, bystra81 oraz jeszcze inni.
I nie pouczyć się trochę, ale się nauczyć.
I umieć.
Ja, gdybym nie potrafił poprawnie się wyrazić na piśmie, nie miałbym odwagi na publiczne występy. Mazałbym sobie po murach podwórka, ot, tak. Maturzyści z mojego rocznika potwierdzą.

00

wodnik1985 wodnik1985ranga20.08.2010 22:05

wreszcie foto:)

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat