A ciekawe co z poszanowaniem praw pacjenta, na jakich zasadach prawnych będą przysłuchiwać się wywiadom medycznym itd. Ja będąc pacjentem na pewno nie rzyczyłbym sobie tego, a może nawet poszedłbym w roszczenia. A kyo poniesie odpowiedzialność prawną za to co zrobi strażak w karetce (nawet najprostszą czynność przy pacjencie, nawet zwykłe doktnięcie), a ciekawe czy są przebadani żeby móc przebywać z pacjentami. No i na koniec co będzie jeśli taki strażak powie że czymś się zaraził w trakcie wolontariatu (może się zakłóć, czy zetknąć z płynami i wydzielinami fizjologicznymi) alvo nie daj Boże będzie uczestnikiem wypadku w karetce? Nie jestem przeciw, ale najpierw uregulowania prawne, a dopiero porem czyny, nigdy odwrotnie.
gorzkowice to stan umysłu, tam w strazy nie ma ochotnikow a sa pracownicy na etacie w gminie, tez mi "OSP"
To myślisz że studenci , praktykanci , szkolący wolontariusze na karetkach, panie salowe w szpitalu czy na SOR nie mają badań i umów ??? Też są osobami fizycznymi i w trakcie nauki pracy lub wolontariatu. Umowa która ich obowiązuje zapewne zawiera wszystkie te zagadnienia które zaniepokoiły Cię. Dane osobowe są wszędzie . Pacjent zawsze ma prawo odmowy udzielenia mu pomocy bez względu na to czy ty będziesz lekarzem , pielęgniarką , ratownikiem , policjantem , kpp, supermenem czy księdzem.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!