Cały czas mówicie że przy następnych wyborach rozliczyć ie tych cwaniaczkow z rady i co,??? Siedzą sobie jak u Pana Boga za piecem i dają nam w d..e zmienić trzeba to szuchlerstwo z pierwszej ławki.
ja was nie rozumiem ,jak wybraliście tak macie ,stare układy nikt tego nie potrafi rozerwać ,wy macie płacić i nie pytać ,pytać i mysleć mogliście przy urnach ,teraz tylko płacić ,dla /zdrowia sprawujących władzę / powinna być ROTACJA inaczej władza rozzuchwala
Radni PiS będą głosować przeciw budżetowi - może powiedzieli by jakie mają zastrzeżenia do budżetu a może głosują wg zasady JESTEM PRZECIW I CO MI ZROBICIE a może sami nie wiedzą czego chcą. Ciekawe czy swoją decyzję uzgodnili z Nowogrodzką.
Decydenci miejscy zgotowali swoim mieszkańcom 82%-tową podwyżkę za odbiór posegregowanych śmieci. To jest kuriozum. Potrafią tylko sięgać do kieszeni mieszkańców nie dając nic w zamian. Tak "zarządzać" potrafi uczeń po podstawówce.
https://piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl/podwyzka-oplat-za-smieci-w-piotrkowie-zatwierdzona-przyjela/ar/c1-7473913
“Umowy z trzema firmami odbierającymi odpady Urząd Miasta Piotrkowa zawarł w 2016 roku i obowiązują one do końca 2020 roku. Jednak koszty ich działalności wzrosły tak bardzo, że dziś gotowe są zerwać umowę z miastem, bo bardziej opłaca się im zapłacić karę umowną (5 proc.) niż kontynuować nierentowną działalność. Jedna z firm wyliczyła, jak podał wiceprezydent Karzewnik, że jej straty z tytułu umowy na starych zasadach wynoszą 200 tys. zł miesięcznie.
Radny Sławomir Dajcz dopytywał, o ile – zgodnie z prawem – można podnieść wartość udzielonego wcześniej zamówienia, bo umowy z firmami śmieciowymi miasto zawierało w oparciu o Prawo zamówień publicznych? Tymczasem mówi ono, że w uzasadnionych przypadkach można podnieść wartość zamówienia maksymalnie o 10 procent. Te 10 procent to w liczbach bezwzględnych 2,6 mln zł.
Skąd więc podwyżka opłat dla mieszkańców aż o 82 procent? Otóż dodatkowe pieniądze, których miasto nie może dać firmom ponad owe 10 procent, dołoży im w innej formie – dopłat do poszczególnych kategorii śmieci, tak by zapewnić łącznie budżet na realizację zadań z gospodarowaniem odpadami w 2020 roku na kwotę 11 mln 358,6 tys. zł.”
Czy to jest zgodne z prawem?
Pytanie trzeba by zadać w Urzędzie Zamówień Publicznych.
Jak dobrze że moja 4osobowa rodzina już za kilka miesięcy wyjedzie stąd!
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!