Jak dobrze że moja 4osobowa rodzina już za kilka miesięcy wyjedzie stąd!
https://piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl/podwyzka-oplat-za-smieci-w-piotrkowie-zatwierdzona-przyjela/ar/c1-7473913
“Umowy z trzema firmami odbierającymi odpady Urząd Miasta Piotrkowa zawarł w 2016 roku i obowiązują one do końca 2020 roku. Jednak koszty ich działalności wzrosły tak bardzo, że dziś gotowe są zerwać umowę z miastem, bo bardziej opłaca się im zapłacić karę umowną (5 proc.) niż kontynuować nierentowną działalność. Jedna z firm wyliczyła, jak podał wiceprezydent Karzewnik, że jej straty z tytułu umowy na starych zasadach wynoszą 200 tys. zł miesięcznie.
Radny Sławomir Dajcz dopytywał, o ile – zgodnie z prawem – można podnieść wartość udzielonego wcześniej zamówienia, bo umowy z firmami śmieciowymi miasto zawierało w oparciu o Prawo zamówień publicznych? Tymczasem mówi ono, że w uzasadnionych przypadkach można podnieść wartość zamówienia maksymalnie o 10 procent. Te 10 procent to w liczbach bezwzględnych 2,6 mln zł.
Skąd więc podwyżka opłat dla mieszkańców aż o 82 procent? Otóż dodatkowe pieniądze, których miasto nie może dać firmom ponad owe 10 procent, dołoży im w innej formie – dopłat do poszczególnych kategorii śmieci, tak by zapewnić łącznie budżet na realizację zadań z gospodarowaniem odpadami w 2020 roku na kwotę 11 mln 358,6 tys. zł.”
Czy to jest zgodne z prawem?
Pytanie trzeba by zadać w Urzędzie Zamówień Publicznych.
Decydenci miejscy zgotowali swoim mieszkańcom 82%-tową podwyżkę za odbiór posegregowanych śmieci. To jest kuriozum. Potrafią tylko sięgać do kieszeni mieszkańców nie dając nic w zamian. Tak "zarządzać" potrafi uczeń po podstawówce.
Radni PiS będą głosować przeciw budżetowi - może powiedzieli by jakie mają zastrzeżenia do budżetu a może głosują wg zasady JESTEM PRZECIW I CO MI ZROBICIE a może sami nie wiedzą czego chcą. Ciekawe czy swoją decyzję uzgodnili z Nowogrodzką.
ja was nie rozumiem ,jak wybraliście tak macie ,stare układy nikt tego nie potrafi rozerwać ,wy macie płacić i nie pytać ,pytać i mysleć mogliście przy urnach ,teraz tylko płacić ,dla /zdrowia sprawujących władzę / powinna być ROTACJA inaczej władza rozzuchwala
Cały czas mówicie że przy następnych wyborach rozliczyć ie tych cwaniaczkow z rady i co,??? Siedzą sobie jak u Pana Boga za piecem i dają nam w d..e zmienić trzeba to szuchlerstwo z pierwszej ławki.
To wszystko postawione jest na głowie. Śmieci mają być odzyskiwane i jako surowce ponownie użyte, czyli stanowią wartość jako surowiec do produkcji, który ma jakąś materialną wartość. To dlaczego za oddawanie śmieci, każe się jeszcze płacić ? To firma, która odbiera śmieci powinna płacić za to, że ktoś chce jej sprzedać te surowce, które oni przerobią i sprzedadzą z zyskiem.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!