Sposób wyłudzenia wydaje się tak głupi, że aż trudno uwierzyć. Ale podobno, jak coś jest głupie i działa, to to nie jest głupie. ;) A cwaniaki cały czas główkują, jak tu strzyc frajerów. Frajerstwo jednych motorem kreatywności u innych. ;)
To żaden rabunek i oszustwo, nie ta skala. Rząd rąbnął milionom ludzi dziesiątki miliardy z OFE i jakoś nikt na ten temat nie pisnął, ani policja i inne prawniki, ani media nie drążyły sprawy. Bo to nie ta skala jest. Ci różni oszuści, złodzieje i rabusie w porównaniu do rabunku obywateli przez państwo, to są drobiażdżki. Państwo przez parlament, rząd i kto tam jest u koryta i sterów, to dopiero bandzior, oszust, rabuś, złodziej i zbój. A obywatele jak barany dają się golić do gołego tyłka.
Człowieku zastanów się, tu chodzi o 82-letnią staruszkę. Ciekawe, jaki Ty będziesz w tym wieku? Pewnie mądry, elokwentny i wygadany na każdy temat, jak dziś.
I dlatego łapy za złodziejstwo trzeba ucinać już drobnym złodziejom, żeby wielcy wiedzie4li, że ich też to dotycz, chociaż porzekadło mówi, że przykład i przyzwolenie idzie z góry, ale wrzut kiedyś trzeba wreszcie przeciąć.
A jakie znaczenie ma wiek oszukanej? Głupim i naiwnym można być przecież w każdym wieku. Dlaczego jednych mamy żałować, a innych wyśmiewać - tylko ze względu na różnicę wieku?
Czy ktoś jej pistolet do głowy przyłożył? Nie. Czy ktoś jej porwał wnuczka (psa, kota itd.) i zażądał okupu? Nie. Zadzwonił jakiś koleś, a ona poleciała po forsę i sama oddała.
Usprawiedliwianie głupoty wiekiem nadal pozostaje tylko usprawiedliwianiem głupoty!
To w jakim wieku można popełniać głupstwa, żeby wszyscy nam współczuli?
Na Twoją głupotę jak widać usprawiedliwienia nie ma. Weź pod uwagę, że w tym wieku to już często występują zaburzenia funkcjonowania i nie są one spowodowane głupotą tylko właśnie WIEKIEM. Jakoś tylko starsi ludzie łapią się na takie oszustwa. Nie zastanowiło Cię dlaczego? Gdybym był złośliwy, to życzyłbym Ci żebyś dożył 82 lat i żebyś miał typowe dla tego wieku przypadłości, tzw choroby starcze (np. zaburzenia pamięci, depresja starcza, udar mózgu, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera itp), wtedy byśmy pogadali. Ale nie jestem złośliwy i życzę Ci spokojnej starości.
Ale jak widać babcia świetnie pamiętała, gdzie ma pieniądze, ile ma i jak je podjąć...
Ty myślisz, że ja to wszystko piszę, aby naśmiewać się ze starszych osób. Nie. Piszesz o mojej starości - fakt, nie mam jeszcze 82 lat, ale jest szansa, że dożyję tego wieku. I chciałbym, aby w tym wieku traktowano mnie jak normalnego człowieka, a nie osobę, która nie wie co robi i może sobie zaszkodzić. Żeby traktowano mnie adekwatnie do mojej formy umysłowej i fizycznej, a nie na zasadzie założenia z góry "82 lata - uuuu, stary sklerotyczny pryk". Pewnie jeszcze nie rozumiesz, do czego zmierzam...
Jeśli powszechnie uznamy, że "w pewnym wieku" naiwność jest "czymś normalnym", to może zrodzić się społeczne przyzwolenie na pewne rozwiązania prawne, które zapewne nikomu rozsądnie myślącemu by się nie spodobały. Osobom po osiągnięciu określonego wieku może być "z automatu" ograniczana wolność (np. prawo do dysponowania swoimi dobrami), aby "źle nie rozporządzały swoim mieniem", albo "nie padały ofiarą oszustów". Np. podjąć swoje pieniądze mogłyby za zgodą członków swojej rodziny (a w rodzinach różnie bywa...) lub, z braku bliskiej rodziny, majątkiem takiej starszej osoby zarządzałby jakiś urzędnik (oczywiście "dla jej dobra"...). To może być prostym następstwem uznania, że "w pewnym wieku człowiek nie wie, co robi"... Brzmi może abstrakcyjnie, ale przecież dziś funkcjonują rozwiązania, jakie dawniej uznano by za absurdalne.
Ludzie są różni - są stulatkowie, którzy cechują się bystrością umysłu, a nawet uprawiają sport! I są też dziewiętnastoletnie "studentki", które wierzą w czary... Różnice osobnicze między ludźmi potrafią być bardzo duże, nie można wszystkich szufladkować ze względu wyłącznie na wiek.
Zapewniam Ciebie, że bardzo wiele osób w wieku 82 lat i starszych na takie prymitywne próby wyłudzenia by się nie nabrało. Ale media przecież nie donoszą o milionach staruszków, których nikt nie oszukał, prawda? Dlatego wystarczą pojedyncze doniesienia o oszukanych, aby otrzymać wypaczony obraz starczej naiwności i wzbudzić powszechną litość.
Zapewniam Ciebie, że o tym wiem, ale jeszcze więcej takich osób jednak się nabierze.
I to też wiem.
Jesteś osobą której nic się nie wytłumaczy, która zawsze ma rację i z którą dyskusję prowadzić to bezsens.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!